Az időben felismert mellrák jó eséllyel gyógyítható

A korai szakaszban felismert mellráknál is igaz, ami a legtöbb daganatos betegség esetén: jó eséllyel gyógyítható! Dr.Cornides Ágnes főorvos beszél a daganatos betegségekről, a megelőzésről és a szűrővizsgálatokról.

Október világszerte az emlőrák elleni küzdelem hónapja. A folyamatos kampányoknak köszönhetően egyre többen mennek el a szűrésre, de még mindig vannak, akik nem tesznek eleget a meghívásnak. Legtöbbjüket a rossz hírtől való félelem tartja távol, pedig a korai stádiumban kimutatott emlődaganatok 90 százaléka gyógyítható – hangsúlyozta a Rádió Orienten Dr. Cornides Ágnes, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének osztályvezető főorvosa.

Októberben világszerte nők ezrei viselnek kis rózsaszín szalagot, hogy felhívják a figyelmet a tudatos életmód és a rákszűrések fontosságára. Itthon évente 6-7000 emlőrákot diagnosztizálnak, a halálesetek száma pedig körülbelül 2200-ra tehető évente – közölte a Rádió Orient műsorában Dr. Cornides Ágnes. Fontos tudni, hogy a daganatnak gyakran hosszú ideig nincs jele, de szűréssel már jóval az első tünetek megjelenése előtt ki lehet mutatni.

Magyarországon 2002 óta kétévente kapnak meghívást mammográfiára a 45 és 65 év közötti nők. Szükség lehet emlővizsgálatra az említett életkortartományon kívül vagy akár gyakrabban is; ezt orvos állapítja meg (háziorvos, nőgyógyász, onkológus), és ad szükség esetén beutalót. A daganatkimutatás, emlőszűrés nemzetközileg ajánlott módszere a mammográfia, az ultrahangvizsgálat csak kiegészíti, de nem helyettesíti azt.

Mellrák megelőzés - mammográfia
Mammográfia

A vizsgálat pár percet vesz igénybe, a kötelező egészségbiztosítással rendelkezőknek ráadásul ingyenes. A kijelölt szűrőcentrumokban a legmagasabb a minőség, itt folyamatosan fenntartják a technikai és tudásbeli szintet, a felvételeket pedig mindig két orvos vizsgálja meg egymástól függetlenül – emelte ki a főorvos. Hozzátette, száz esetből átlagban ötnél találnak elváltozást, de általában ez sem daganat. Ilyenkor a pácienst visszahívják további vizsgálatok elvégzése céljából.

Az osztályvezető felhívta a figyelmet, hogy egészségünk felerészben életmódunktól függ (a másik felét az öröklött betegségek, a környezet, illetve az egészségügyi ellátórendszer állapota együttesen teszik ki). Számos bizonyíték támasztja alá, hogy az elhízás rengeteg betegségnek – köztük a daganatos és a szív- és érrendszeri betegségeknek is – komoly kockázati tényezője, mely betegségek együttesen a halálesetek háromnegyedét alkotják.

Az emlőráknál két típusú öröklődésről beszélhetünk – közölte az osztályvezető. Míg a hajlam valószínűsíti, hogy valaki esélyesebb a daganatos megbetegedésre, öröklődésre akkor lehet alapos gyanú, ha valakinek ugyanazon az ágon legalább két családtagjánál diagnosztizáltak a menstruáció elmúlása előtti időszakban mellrákot. Ugyan az esetek mindössze 5-6 százaléka örökletes, lényeges, hogy a szülők tájékoztassák gyerekeiket a rokonok betegségeiről. A szakember hangsúlyozta, minden daganat fejlődésmenete más, vannak gyorsabban és lassabban fejlődő daganatok, ezért fontos, hogy a szűréseken túl mindenki folyamatosan figyelje saját testét, és forduljon orvoshoz, ha valami rendellenességet talál.

Cornides Ágnes elmondta, ha lassan is, de pozitív irányt vett a folyamatos kampányok hatása, és az újonnan belépett korosztályok már lelkesebbek, tudatosabbak. A legnagyobb probléma, hogy sokan félnek a rossz hírtől, és fel sem fogják, hogy pont így tudnák megelőzni a nagyobb bajt. Az idejében felfedezett mellrák megbetegedések akár 90 százaléka gyógyítható, vagy legalábbis a megfelelő kezeléssel hosszú évekig lehet jó életminőséget biztosítani. Nem igaz tehát, hogy az emlőrák diagnózisa egyet jelent a közeli halállal. Ehhez azonban elengedhetetlen a szűrővizsgálaton való részvétel, ami biztosítja a korai felismerést.

Az emlőrákon kívül két olyan daganattípus létezik, amelyek szervezett szűrésre alkalmasak. A szervezett méhnyakszűrés Magyarországon is zajlik. Módszere, a sejtmintavételen alapuló kenetvizsgálat arra is alkalmas, hogy azokat az állapotokat is felismerje, és ezáltal kezelésüket lehetővé tegye, amelyekből később rák alakulhatna ki.

Tíz méhnyakrák miatti halálesetből kilencet meg lehetne előzni, ha mindenki járna szűrővizsgálatra – emelte ki a vendég.

A vastagbélszűrés hazánkban egyelőre még nem zajlik szervezett formában, csak bizonyos területeken modellprogramok zajlanak. Vastagbélszűréshez háziorvosától kaphat mindenki segítséget.

A teljes műsor itt hallgatható meg.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top