Bikavér – Eger vagy Szekszárd a névadó?

Bikavér kapcsán az egri és a szekszárdi borvidék juthat először eszünkbe. Mindkét településen különböző vörösborok házasításával kapják a bikavérként elkeresztelt testes, sötétvörös színű bort és mindketten a magukénak érzik az elnevezést. Lássuk melyik borvidék miért ragaszkodik a bikavérhez!

Egri Bikavér – várvédők legendája

Az Egri Bikavér kapcsán összekapcsolódik a gasztronómia és a legenda. A többféle vörös bor keverékeként előállított italt az 1552-es esztendő egri várvédőihez és hős kapitányukhoz kötik.

A legnagyobb török ostrom idején Dobó István várkapitány felhozatta az összes vörösbort az egri pincékből és szétosztotta a katonái között. Ahogy mohón ittak, a nagy bajuszú nagy szakállú legények arcszőrzetén és mellvértjén végigfolyt a vörösbor. A török katonák messziről azt hitték, hogy bikavért isznak a magyarok! Mivel az egri várat nem tudták bevenni az ostrom során, a törökök a magyar vitézek földöntúli erejét az elfogyasztott bikavérnek tulajdonították.

A legenda valóságalapja annyi, hogyha ittak is vörös bort az egri vitézek, az nem Egerben termett szőlőből készült, hiszen a török hódoltságig szinte csak fehér bort állítottak elő Magyarországon…

Lássuk, hogy a jól hangzó, ám valóságot nagyjából nélkülöző egri történethez képest mi a szekszárdiak jogalapja arra, hogy testes vörös borukat bikavérnek nevezzék!

Egri bikavér, Szekszárdi bikavér? Tessék választani!
Egri bikavér, Szekszárdi bikavér? Tessék választani!

Szekszárdi Bikavér – várvédők legendája

Egyes vélekedések szerint a szekszárdi “Bika” nevű szőlőterületről származó gyümölcsből készített jófajta nedűt hívták bikavérnek. A szőlőterület korai létezésére 1061-ből származó írásos bizonyíték is van, a királyi alapítólevél. Nyilván a bikavér elnevezés nem abból az időből származik, hisz a vörösbor megjelenése – ahogy arra az egri bikavér kapcsán rávilágítottunk – hazánkban a török utáni időkhöz köthető.

A másik szekszárdi forrás lehet a megoldás kulcsa. Garay János szekszárdi költőnek 1846-ban született “Szegzárdi bordal” című versében olvasható legelőször a bikavér elnevezés:

Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tőke, melyen termett,
Nemde, oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszínét?

Akár hogy is történt, egy biztos: mindkét borvidék méltán lehet büszke az Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett, védett eredetű minőségi borára, a bikavérre.

Forrás: wikipedia

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top