Bikavér – Eger vagy Szekszárd a névadó?

Bikavér kapcsán az egri és a szekszárdi borvidék juthat először eszünkbe. Mindkét településen különböző vörösborok házasításával kapják a bikavérként elkeresztelt testes, sötétvörös színű bort és mindketten a magukénak érzik az elnevezést. Lássuk melyik borvidék miért ragaszkodik a bikavérhez!

Egri Bikavér – várvédők legendája

Az Egri Bikavér kapcsán összekapcsolódik a gasztronómia és a legenda. A többféle vörös bor keverékeként előállított italt az 1552-es esztendő egri várvédőihez és hős kapitányukhoz kötik.

A legnagyobb török ostrom idején Dobó István várkapitány felhozatta az összes vörösbort az egri pincékből és szétosztotta a katonái között. Ahogy mohón ittak, a nagy bajuszú nagy szakállú legények arcszőrzetén és mellvértjén végigfolyt a vörösbor. A török katonák messziről azt hitték, hogy bikavért isznak a magyarok! Mivel az egri várat nem tudták bevenni az ostrom során, a törökök a magyar vitézek földöntúli erejét az elfogyasztott bikavérnek tulajdonították.

A legenda valóságalapja annyi, hogyha ittak is vörös bort az egri vitézek, az nem Egerben termett szőlőből készült, hiszen a török hódoltságig szinte csak fehér bort állítottak elő Magyarországon…

Lássuk, hogy a jól hangzó, ám valóságot nagyjából nélkülöző egri történethez képest mi a szekszárdiak jogalapja arra, hogy testes vörös borukat bikavérnek nevezzék!

Egri bikavér, Szekszárdi bikavér? Tessék választani!

Egri bikavér, Szekszárdi bikavér? Tessék választani!

Szekszárdi Bikavér – várvédők legendája

Egyes vélekedések szerint a szekszárdi “Bika” nevű szőlőterületről származó gyümölcsből készített jófajta nedűt hívták bikavérnek. A szőlőterület korai létezésére 1061-ből származó írásos bizonyíték is van, a királyi alapítólevél. Nyilván a bikavér elnevezés nem abból az időből származik, hisz a vörösbor megjelenése – ahogy arra az egri bikavér kapcsán rávilágítottunk – hazánkban a török utáni időkhöz köthető.

A másik szekszárdi forrás lehet a megoldás kulcsa. Garay János szekszárdi költőnek 1846-ban született “Szegzárdi bordal” című versében olvasható legelőször a bikavér elnevezés:

Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tőke, melyen termett,
Nemde, oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszínét?

Akár hogy is történt, egy biztos: mindkét borvidék méltán lehet büszke az Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett, védett eredetű minőségi borára, a bikavérre.

Forrás: wikipedia

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Címlapról:

Jóban Rosszban sorozat 3308. rész tartalma

Jóban Rosszban televíziós sorozat
Melinek igaza lett, valaki nem nézi jó szemmel, hogy Zseni Barbarára nyomul. Zseni épp meglépni készül Barbarával, amikor fenyegető telefonhívást kap...
Tovább

Csajok, szilikon – Nem ettől lesz Paradicsom 1. évad 90. rész tartalma

Csajok, szilikon - Nem ettől lesz Paradicsom
Befejező rész! Yésica Beltránt és lányát menekülés közben elkapják. Az Egyesült Állam drogosztályának nevében Catalina Sanatana letartóztatja a nőt...
Tovább

A betolakodó 1. évad 25. rész tartalma

A betolakodó sorozat
Carlos Alberto részegen találkozik az apjával, de nem ismeri fel, ezután kis híján betöri Virginia szobájának ajtaját. Eljön az első munkanap Virginia és...
Tovább

Vélemény, hozzászólás?