A bogrács tisztítása tovább tart, ha mosogatószerrel próbálkozunk
Főzzünk a szabadban!
A nyári szabad tűzön készített ételek három nagy csoportja, az elkészítés módja szerint:
– roston sütés,
– bográcsozás,
– nyárson sütés.
A kertekben, erdei tűzgyújtó helyeken a főzésnek – a közösség építő szerepén túl – gasztronómiailag az a fő értéke, hogy a szabadban készül étel íze összehasonlíthatatlanul jobb, mint a konyhában készítetté. Ennek egyrészt az az oka, hogy a friss levegő jó hatással van az ételek ízére, másrészt ha ki tudunk menni a szabadba, akkor friss zöldséget, fűszernövényeket tudunk az ételekbe tenni.

Bogrács tisztítása
Olvasták a Tüskevár című regényt? Ha jól emlékszem Matula bácsi csak ellötykölte az edény belsejét, mert szerinte az ízek attól az igaziak, ha nincs agyon mosva a bogrács. Erről nem vitatkoznék, de koncentráljunk inkább a bográcsra kívülről, az égés során ráégett korommal. Ha kihunyt a tűz, akkor egy nedves rongyot mártsunk bele fahamuba, azzal dörzsöljük át az edény felületét. Egyszerűen le fog jönni a korom.
Ezt a trükköt a kandalló üvegének tisztításánál is alkalmazni lehet! Elég hozzá egy vizes rongy, egy kis törlőpapír és az előző nap fahamuja. A hamuba mártott ronggyal átdörzsöljük az üveget, majd letöröljük száraz törlőpapírral.
Ne legyen nyűg a bográcsozás! Akkor se, ha vége a bulinak.