Borfogyasztás az ünnepek apropóján

Borfogyasztási szokásaink valószínűleg karácsonykor sem fognak megváltozni, de van egy két dolog amire ha odafigyelünk, még élvezetesebbé tehetjük a nemes nedű kortyolgatását. Milyen pohárból, hogyan és milyen hőmérsékleten a legélvezetesebb a bor fogyasztása? Kiderül cikkünkből.

Karácsonykor megérdemeljük, hogy tisztán igyuk a bort

Az ínyenc borkedvelők elutasítják, hogy a bort bármilyen más folyadékkal keverjék. Szinte összerázkódnak, ha azt hallják, hogy vizet, szódát, vagy esetleg kólát önt valaki a borba. Az is tévedés, hogy a gyenge minőségű bor fröccsben elviselhetőbb: ha rossz ízű a bor, akkor az fröccsnek sem lesz finom.

Adjuk meg a módját, borospohárból igyunk

Kézenfekvő dolog, hogy bort borospohárból kínálunk, ám van aki beletölti az épp a kezébe akadó bármilyen pohárba. A bort szakértelemmel fogyasztók talpas, vékony falú, mintázatlan pohárból fogyasztják a szőlő finom levét. Alakja szerint a szája felé keskenyedő legyen a pohár, hogy az ital aromáját magába zárja, a fehérborhoz karcsúbb, a vörösborhoz hasasabb poharat illik használni.

Megfelelő hőmérsékletű legyen a bor

A téli időszakban sem jó a szoba hőmérsékletű bor, de a túl hideg sem. Nívós borok esetén a címkéből megtudhatjuk, mikor adja ki a legjobban az ízeit az ital. Általánosságban elmondható, hogy a fehérbor – ideértve a nemes aszú borokat is – 10 Cº -on, a vörösborok 14-16 Cº-on a legfinomabbak, a rosé pedig 12 Cº környékén a legízesebb. Látható, hogy a hűtőszekrény alacsonyabb hőmérséklete sem tesz jót a finom italok ízének.

Megfelelő bort válasszunk az ételeinkhez

A desszertborok nyilván az édességek mellé jelentenek kitűnő választást, de milyen bor illik a sültekhez, a karácsonykor gyakori halhoz, vagy a vadhúsokhoz? Korábbi összefoglalónkban pont ezt vettük górcső alá. Ha étkezéshez kínáljuk az italt, kétharmadig töltsük meg a poharakat!

Ellenőrizzük a bort kínálás előtt

A palackozott borok jellemzően megtartják minőségüket, ám a helytelen tárolás, esetleg a dugó gombás fertőzése miatt előfordul, hogy kellemetlen mellékíze van az italnak. Erről természetesen nem tehetünk, arról viszont igen, ha ilyen itallal kínáljuk meg vendégeinket.

Borfogyasztás az ünnepek apropóján

Az ünnepek alatt szinte minden családban kínálnak bort a finom ételek mellé. A mértékletes borfogyasztás nem csak élvezetes, de egészséges is. Sokan étkezés előtt is inkább valamilyen bort kínálnak aperitifnek, mint mondjuk tömény alkoholt, vagy pezsgőt.

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top