Farsang a gasztronómiában

Farsang a gasztronómiában - farsangi fánkA farsang a bálok, vigasságok időszaka, világszerte tartanak farsangi mulatságokat, melyekhez általában maszkabál és hatalmas eszem-iszom társul. Röviden összefoglaljuk a farsanggal kapcsolatos gasztronómiai tudnivalókat, elő kerül a farsangi fánk épp úgy, mint a kocsonya, a hamvazószerda, vagy épp a torkos csütörtök.

A farsangi ételek kapcsán legtöbb embernek rögtön a farsangi fánk jut az eszébe, hisz a finom édes sütemény nevében is szerepel, hogy erre az alkalomra találták ki. Bár egyes vélekedések szerint a fánk osztrák eredetű édesség, azért a magyar konyhákban is nagy hagyományokkal rendelkezik. Régen vízkereszt napján a lányos házaknál pulykával és farsangi fánkkal kínálták az oda udvarló legényt.

És ha már vízkereszt napja szóba került: ez a nap – február 6-a – a farsangi időszak kezdete. A farsang vége pedig hamvazószerda, ami a keresztény naptár szerinti mozgó ünnep, azaz évente más és más napra esik. (Csakúgy mint a húsvét). Idén hamvazószerda február 18-ra esik, ez a nap egyben a nagyböjt kezdetét is jelöli. A magyar hagyományok nevezetes dátumként tartják számon az ezt a napot megelőző keddet, amit – böjt előtt mi másnak? – húshagyó keddnek neveztek el. No de térjünk vissza az ételekhez!

A fánkon kívül természetesen vannak jellegzetes ételek, melyek a farsanghoz kapcsolódnak és a néphagyomány különleges tulajdonságokkal ruházta fel őket. Példának okáért: egy egyszerű húslevest farsangkor azért főztek jó hosszú cérnametélttel, hogy a gabona is hosszúra nőjön aratásig…

A téli időszak vidéken a disznóölések ideje, így nagyböjt előtt kedvelt étel a kocsonya és az egyéb disznótoros finomság. A sütemények közül nem csak a farsangi fánk kelendő ebben az időszakban. Bizony a mulatozás szerves része az ital fogyasztás is, a sör, vagy bor pedig inkább kívánja az olyan sós süteményeket, mint amilyen a pogácsa, a sajtos sós stangli vagy a sörkifli.

Sajtos töltött kifli, sós sütemény

A farsang utolsó napjait a néphagyomány farsangfarka néven emlegeti, melyek farsangvasárnappal kezdődnek, majd jön a farsanghétfő, a húshagyókedd és a hamvazószerda. Ez az utolsó nap a negyvennapos böjt előtt, amikor még annyit szabad enni a hagyományos farsangi ételekből, ki mennyit akar: kocsonyát, káposztát és fánkot.

Sokan a hamvazószerdát követő csütörtököt „torkos csütörtökként” emlegetik abból a meggondolásból, hogy a böjt első napján a farsangi időszakból megmaradt ételeket még el lehet büntetlenül fogyasztani. Mások a torkos csütörtököt a hamvazószerda előtti héten tartják, ekkor bőségesen fogyasztanak zsíros, nehéz ételeket. Az első a takarékosabb, a második talán a logikusabb magyarázat…

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top