A fokhagyma története, felhasználása

A régi rómaiak korában a gladiátorok folyamatosan fokhagymát rágtak, mert azt gondolták hogy megnöveli erejüket, kitartásukat. De mire használható napjainkban a fokhagyma?

Fokhagyma a világban

Eredete szerint Közép-Ázsia a hazája, de szinte egy időben terjedhetett el Indiában, Japánban és Kínában is. Hazánkban Mátyás király óta ismerik és használják az ételekben, a király második feleségének, Beatrixnek tulajdonítják elterjedését. Európa elsősorban ízesítésre – húsok, kolbászok, főzelékek – használja a fokhagymát, a keleti országok nyersen is fogyasztják.

Fokhagyma: egészséges, többféle módon felhasználható fűszernövény
Fokhagyma: egészséges, többféle módon felhasználható fűszernövény

Mi van a fokhagymában?

Csaknem háromnegyede víz, de nem ez a lényeg, hanem a többi összetevő, főképp a fokhagymaolaj és az allicin. Ez utóbbi gátolja néhány baktérium elszaporodását, így akár antibiotikumnak is tekinthető. Jellegzetes szaga a bőr pórusain kiválik, így nyersen történő fogyasztásakor – pl.: lángoshoz – erre mindenképp figyelemmel kell lenni.

A fokhagyma felhasználása

  • Gyógyszeripar: a belőle készült kivonatok baktérium- és gombaölő hatásúak,
  • Táplálékkiegészítők: bélbetegségek, keringési zavarok esetére készítik a fokhagymagyöngyöt,
  • Szépségipar: a fokhagymából készült szerek csökkentik az öregedés kísérő tüneteit.

Fokhagyma a konyhában

Fűszerként a kisebb méretű fokhagymát vásároljuk, ennek az íze a legerősebb fokhagyma íz. Ha valamilyen étel készül belőle, akkor a nagyobb, húsosabb darabot válasszuk! Eltartható pár napig a hűtőszekrény alsó, zöldséges polcán, ám ne zárjuk el zacskóba, vagy dobozba, hagyjuk szellőzni!

Sohasem szabad pirítani – mint a vöröshagymát – mivel megkeseredik az íze. Mindig csak pároljuk a zsiradékon, akár mit is ír a recept.

Legkedvesebb receptem fokhagymából: Fokhagymakrémleves

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top