Halászlé receptje

Halászlé receptje - az erős, fűszeres ételek agyfrissítő, hangulatjavító hatásúak.A halászlé megint egy olyan étel, ami tájegységenként más és más recept szerint készül. Mi egyik hagyományos változat mellett tettük le a voksunkat. Előbb alaplevet készítünk, majd jöhet a hal és a többi hozzávaló!

Azt gondolom mondani sem nagyon kell, hogy a halászlé készítése a szabadban az igazi, függetlenül attól, hogy balatoni- , bajai-, vagy épp szegedi halászlét főzünk és a bogrács tisztítása sem okoz problémát!  Még egy tipp a recept közlése előtt: többféle halból finomabb halászlé készíthető!

Halászlé hozzávalói, elkészítése

Hozzávalók

  • 1,2 – 1,5 kg hal vegyesen (ponty, süllő, harcsa, stb.)A halászlé bogrács a nyári esték kerti partyjának kedvenc eszköze. Elmosni is szeretjük?
  • 2 fej vöröshagyma,
  • pirospaprika,
  • 2 db zöldpaprika,
  • paradicsom,

Halászlé elkészítése

  1. Elkészítjük az alaplevet: a hal fejét, gerincét és uszonyát kb.: 2 liter vízben tegyük fel főni, a karikára vágott hagymával.
  2. Ha a víz forrni kezd, akkor adjuk hozzá a pirospaprikát ízlés szerint, általában egy evőkanál elegendő.
  3. Közepes forrással kb.: 45 percig főzzük, majd kiszedjük belőle a fejet, gerincet, uszonyokat.
  4. Ezután beletesszük az előre megtisztított, feldarabolt és besózott haldarabokat, a csíkokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
  5. Kis lángon mintegy 25 percig főzzük.
  6. Főzés közben keverni tilos, az edényt – jó esetben a lapos bográcsot – rázogathatjuk.
  7. Tálaláskor szűrőlapáttal szedjük ki a halakat, nehogy összetörjenek a szeletek!

Amire figyeljünk a halászlé főzés közben

Ha durván kevergetjük a halászlevet, akkor a halszeleteket összetörhetjük és olyan lesz a levesünk mint valami gusztustalan kása! A szabadban készített halálé esetén lapos bográcsot használjunk, olyat, amelyiknek legalább olyan széles az alja, mint az edény szája (vagy szélesebb!).

Tudta, hogy a finom, csípősen készített halászlé agyfrissítő, hangulatjavító hatású?

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top