A halászlé megint egy olyan étel, ami tájegységenként más és más recept szerint készül. Mi egyik hagyományos változat mellett tettük le a voksunkat. Előbb alaplevet készítünk, majd jöhet a hal és a többi hozzávaló!
Azt gondolom mondani sem nagyon kell, hogy a halászlé készítése a szabadban az igazi, függetlenül attól, hogy balatoni- , bajai-, vagy épp szegedi halászlét főzünk és a bogrács tisztítása sem okoz problémát! Még egy tipp a recept közlése előtt: többféle halból finomabb halászlé készíthető!
Halászlé hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
- 1,2 – 1,5 kg hal vegyesen (ponty, süllő, harcsa, stb.)
- 2 fej vöröshagyma,
- pirospaprika,
- 2 db zöldpaprika,
- paradicsom,
- só
Halászlé elkészítése
- Elkészítjük az alaplevet: a hal fejét, gerincét és uszonyát kb.: 2 liter vízben tegyük fel főni, a karikára vágott hagymával.
- Ha a víz forrni kezd, akkor adjuk hozzá a pirospaprikát ízlés szerint, általában egy evőkanál elegendő.
- Közepes forrással kb.: 45 percig főzzük, majd kiszedjük belőle a fejet, gerincet, uszonyokat.
- Ezután beletesszük az előre megtisztított, feldarabolt és besózott haldarabokat, a csíkokra vágott zöldpaprikát és paradicsomot.
- Kis lángon mintegy 25 percig főzzük.
- Főzés közben keverni tilos, az edényt – jó esetben a lapos bográcsot – rázogathatjuk.
- Tálaláskor szűrőlapáttal szedjük ki a halakat, nehogy összetörjenek a szeletek!
Amire figyeljünk a halászlé főzés közben
Ha durván kevergetjük a halászlevet, akkor a halszeleteket összetörhetjük és olyan lesz a levesünk mint valami gusztustalan kása! A szabadban készített halálé esetén lapos bográcsot használjunk, olyat, amelyiknek legalább olyan széles az alja, mint az edény szája (vagy szélesebb!).
Tudta, hogy a finom, csípősen készített halászlé agyfrissítő, hangulatjavító hatású?