Joghurt: csodás finomság a hűtőszekrényben

A joghurt számtalan hasznos tulajdonsággal bírA joghurt sokkal inkább eszünkbe jut gyümölcsös finomságként, sütemények, édességek alapanyagaként, mint mondjuk női betegségek megelőzéséhez, immunrendszer erősítéséhez, vagy akár az antibiotikum szedése okozta kellemetlen tünetek enyhítéséhez is felhasználható baktériumok forrásaként bevethető gyógyhatású készítményként. A joghurt számtalan hasznos tulajdonsággal bír amellett, hogy finom!

Az emberi szervezet tele van baktériummal, melyek egy része jó, másik része káros az ember számára. A hasznos baktériumok segítik az emésztést, erősítik az immunrendszerünket és sok esetben megakadályozzák a káros baktériumok elszaporodását.

A joghurt készítéséhez tejet és baktériumkultúrát használnak. A joghurthoz felhasznált tejet pasztörizálják, mert ez az eljárás biztosítja, hogy a tej joghurttá érlelésének az ideje alatt csak a joghurtkultúra baktériumai szaporodnak el, a tejben lévő egyéb szennyező és káros baktériumok viszont nem. (Wikipedia)

Joghurt az egészségünk védelmében

A megelőzés, a szervezet ellenálló képességének növelése  az egyik legfontosabb a betegségek elleni küzdelemben. Az immunrendszert úgy erősíti a joghurt fogyasztása, hogy a kórokozók legyűréséért felelős fehérvérsejteket táplálja.

A joghurt különleges hatásait a nőgyógyászatban már régen felismerték. Hüvelyviszketés, hüvelyszárazság esetén gyakran kaphatunk olyan tanácsot, hogy fogyasszunk napi egy-két pohár élőflórás joghurtot, ami a tapasztalatok szerint az élesztőgomba okozta fertőzések miatt kialakuló kellemetlen, égető érzést csökkenti. Természetesen ilyen tünetek esetén keressük fel a szakorvost és kérjük ki véleményét a kiegészítő kezelésként alkalmazott joghurt fogyasztás kapcsán is!

A legnagyobb szolgálatot talán az antibiotikum szedése esetén teszi nekünk a joghurt. Az influenzás időszakban gyakran ír fel az orvos antibiotikumot, ami a szervezetünkben lévő jótékony mikroorganizmusokat is elpusztítják a káros kórokozókkal egyetemben. Ilyenkor a gyógyszer mellékhatásaként puffadás, hasfájás, hasmenés és hasonló tünetek jelentkezhetnek. A joghurt fogyasztása az antibiotikumos kezelés alatt megfelelő védelmet nyújt ezek ellen a tünetek ellen.

Végül érdemes egy fogalmat tisztázni, amit gyakran emlegetnek a joghurt kapcsán: probiotikum. A lényeg az, hogy a joghurt probiotikus baktériumokat tartalmaz, melyek a vastagbél egészségének, a bélflóra egyensúlyának megőrzését jelentősen segítő, hasznos baktériumok.

A kereskedelemben kapható joghurtok közül elsősorban az élőflórás, vagy az aktív jelzőkkel ellátott termékek javasoltak, ezek közül is a legjobb az adalékmentes, cukrozatlan fajta, ami probiotikumot tartalmaz.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top