Mit kezdjünk a maradékkal?

Most, hogy vége az ünnepeknek, megkezdtük a 2014-es esztendőt, akár tiszta lappal is indulhatnánk a konyhában, de minden tele van még az ünnepekre vásárolt – vagy készített – maradékkal. Jó esetben a háziasszonyok lefagyasztják az ételeket, a legrosszabb esetben pedig kidobják. Számtalan családban hangzik el a jól ismert mondat étkezések és ünnepek után: mit kezdjünk a maradékkal? A Csibészke magazin ötletei.

Ha megmaradt a főtt tojás, készítsünk belőle tojáskrémet!
Ha megmaradt a főtt tojás, készítsünk belőle tojáskrémet!

Főtt, vagy sült hús: ledarálva, ízesítve szendvicsekbe fogyasztható, illetőleg rakott ételek készítéséhez használható fel. De kipróbálhatjuk a hússal töltött palacsinta betétjeként is!

Sült máj: ledarálva, ízesítve és némi vaj (margarin, olívaolaj, stb.) hozzáadásával remek házi májkrém készíthető belőle.

Megmaradt a füstölt szalonna bőre? Tegyük magyaros levesekbe, isteni ízt kölcsönöz majd neki!

Leveszöldség: saláták alapanyagaként használható fel, elsősorban a francia salátához ajánlott!

Rizs: vagy a köret fogy el vagy a hús… Ha rizsünk maradt az ünnepek után, akkor rakott ételbe vagy tölteléknek tudjuk felhasználni.

Főtt burgonya: felhasználhatjuk salátának, köretnek, vagy rakott ételek elkészítéséhez is, mint például a rakott krumpli!

Azt gondolhatnánk, hogy a burgonyapüré már nem használható másra, mint köretre? Felhasználhatjuk gombóc, illetve krumplis pogácsa készítéséhez.

Tört burgonya: remek krokett alapanyag!

Főtt tojás: vaj, mustár és tejföl hozzáadásával remek tojáskrém készíthető belőle, melyet aztán szendvicsre kenve fogyaszthatunk.

Túró: apróra vágott hagymával, tejföllel, pirospaprikával és sóval kikeverjük, máris kész a finom kőrözött!

Karácsonyi bejgli: a kissé már összeszáradt, de még fogyasztható bejglit felszeleteljük és vanília mártást, vagy sima vanília pudingot öntünk rá. Lehűtve isteni desszert!

Megszáradt a kenyér, a péksütemény az ünnepek alatt, mivel egy kicsit túlvásároltuk magunkat? Sebaj, ha hagyjuk kiszáradni, ledarálva/reszelve (zsemle)morzsát készíthetünk belőle.

Ötlettárunk közel sem teljes! Ha van kedve, gazdagítsa tovább a facebook oldalunkon, illetve itt a cikk alatt a hozzászólások között!

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top