Az évszak a friss zöldségek (patisszon, cukkini, stb.), gyümölcsök időszaka, melyek az egészséges étkezés alapjai
Rántott hús, sonka tojással
Szinte az összes családban megfigyelhető az a hagyománytisztelet, amellyel az ételeinkhez ragaszkodunk. Vasárnap húsleves van és rántott hús, karácsonykor bejgli, húsvétkor sonka tojással és így tovább. Nincs ezzel semmi baj, de ha egy kicsit az egészséges étkezés szempontjait is szem előtt tarjuk, akkor ugyan olyan finom- vagy akár finomabb – ételekhez juthatunk, mint a felsoroltak.
Egészséges étkezés apró fogásai
Ha csak pár dolgon változtatunk az ételek elkészítésekor, már sokat tettünk az egészségünk érdekében. Rántás helyett ahol lehet inkább használjunk habarást, vagy a fejes saláta cukros-ecetes vízben áztatása helyett forgassuk kevés olívaolajba! A rántott hús mellé rántsunk ki patisszont, higgyék el az is rendkívül finom! A húsokhoz remek köret a borsóból, kukoricából, gombából és sárgarépából párolt vegyes zöldség. A köret elkészítésekor a zöldségeket bátran variálhatjuk. A sózott, borsozott kockára vágott cukkini kevés olajon párolva önmagában is isteni köret!
Patisszon és cukkini
A nyár két legtökösebb zöldsége a csillagtök (patisszon) és a cukkini. Az egészséges étkezéshez változatos recepteket találunk mindkettőből, a nyári kánikulában a belőlük készült ételek kevésbé terhelik a gyomrot, könnyebb az emésztésük így a hőérzetet nem növelik jelentősen, mint mondjuk egy forró gulyásleves.
A cukkini rendkívül alacsony energiatartalommal bír, emiatt diétákhoz kimondottan ajánlott. A szénhidrát, illetve a zsiradék tartalma elhanyagolható.
A patisszonban egy kevés C vitaminon kívül más vitamin nem nagyon mutatható ki, ám ezt a tökfélét is elsősorban alacsony energiatartalma miatt érdemes fogyasztani.
Kapcsolódó receptek
Gyrosos csirkemell cukkiniba töltve, Cukkini fasírt, Cukkinis csirke, Cukkinisaláta, stb: Cukkini receptek
Rántott patisszon, Patisszon ecetben télire, Magyaros nyárs patisszonnal, stb: Patisszon receptek