Nyomtatvány telepítése az ÁNYK programban

Azok a felhasználók, akik a Windows XP támogatásának megszűnte után az Ubuntu operációs rendszert választották, adóbevallás időszakában azzal a problémával szembesülnek, hogy a számítógépükön nincs telepítve az Általános Nyomtatvány Kitöltő (ÁNYK) program és nincsenek kitöltendő nyomtatványok sem. Megijedni nem szabad, mindkettő telepíthető linuxos gépre is, elmondjuk hogy hogyan!

Amennyiben a Google-ban rákeresünk arra, hogy hogyan kell a nyomtatványt telepíteni Ubuntu alatt, nagy általánosságban az ÁNYK telepítési leírását adja ki találatként, míg a NAV nyomtatvány telepítéséről egy kukkot sem szól! Lehet hogy azért, mert a megoldás pofon egyszerű?

A téma aktualitását az adja, hogy 2015 februárjában két határidőre kell különösen figyelnie a magánszemélyként és az egyéni vállalkozóként adózóknak.

Elsőként 2015. február 16-án jár le a 1453NY jelű nyilatkozat beküldésének határideje,melyben a magánszemély kéri, hogy adókötelezettsége teljesítésére az adóhatóság (NAV) készítse el a 2014. évről esedékes egyszerűsített bevallást. Második határidő az adózásban 2015. február 25. Ez a 1453 számú bevallás beküldésének határideje az egyéni vállalkozók, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett őstermelők, az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyek, az eva és kata hatálya alá bejelentkezett egyéni vállalkozók esetében.

A nyilatkozatot és a bevallást bárki egyszerűen elkészítheti, aki rendelkezik az ehhez szükséges nyomtatványkitöltő programmal és az elektronikus dokumentumokkal.

Első lépés tehát az Általános Nyomtatvány Kitöltő program telepítése (ÁNYK). Windows operációs rendszerben csak letöltjük a telepítő fájt, majd kettőt kattintunk rá és a telepítő varázsló végig vezet a telepítésen.

Ubuntu alatt egy kicsit bonyolultabb a műveletsor, de nem megoldhatatlan, mivel számos hasznos útmutató található az ÁNYK telepítéséhez. Pl.:

Mi a második megoldás alapján telepítettük fel a programot, ami azóta kifogástalanul működik. Ha sikerült feltelepíteni a keretrendszert, akkor jön a következő lépés, a nyomtatványok telepítése. Amennyiben a google-ban rákeresünk arra, hogy hogyan kell a nyomtatványt telepíteni Ubuntu alatt, nagy általánosságban az ÁNYK telepítését adja ki találatként, míg a nyomtatványok telepítéséről egy kukkot sem találunk!

Pedig a megoldás roppant egyszerű, bármilyen operációs rendszert is használunk, azaz Ubuntu alatt is működik: a nyomtatványt az ÁNYK-n belül kell telepíteni!

Sajnos az ÁNYK is eléggé elrejti ezt a lehetőséget, mert nekünk laikusoknak jó lenne egy olyan menüpont, hogy “Nyomtatvány telepítése“, vagy “Nyomtatvány hozzáadása“, de sajnos nincs ilyen.

NAV nyomtatvány telepítése az ÁNYK programban a következő módon lehetséges:

Nyomtatvány telepítése az ÁNYK programban - Nyomtatvány hozzáadásaKeressük meg a főmenüben a SZERVIZ menüpontot, majd a lenyíló menüben kattintsunk a FRISSÍTÉS menüpontra. Itt ki kell választani a megjelenő képernyőn, hogy melyik Szervezet nyomtatványát akarjuk letölteni (pipa), majd kattintsunk a TOVÁBB gombra. Ekkor megjelenik a Frissítések és új összetevők telepítése nevű ablak (képünkön), ahonnan kiválaszthatjuk a szükséges okmányt és telepíthetjük. Az ablakban a nyomtatványokat sorba rendezhetjük név szerint, így könnyítve meg a keresést.

2015. február

{adinserter 4}

 

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top