Times New Roman betűkészlet Ubuntu alatt

Az egyik legelterjedtebb betűtípus a Times New Roman, mely alapesetben nem minden linux disztribúció része, így szükség esetén valamilyen módon elérhetővé kell tenni az operációs rendszerben. Megmutatjuk, hogyan lehet hozzáadni a legegyszerűbben.

A probléma a gyakorlatban a LibreOffice Writer használata esetén jelentkezett. Egy szakdolgozat formai követelményei között az egyik előírás az volt, hogy az elkészítés során a Times New Roman betűtípust kell használni, az Ubuntun futtatott LibreOffice betűtípusai között azonban ez nem szerepelt. Rövid utána olvasást követően a következő megoldásokat találtam a probléma megoldására.

Times New Roman betűkészlet telepítése Ubuntura

Az egyik külföldi fórum az alábbi megoldást javasolta:

  1. Nyissunk egy terminálablakot a [Ctrl]+[Alt]+T billentyűk egyidejű lenyomásával!
  2. Írjuk be a következő parancsot:

sudo apt-get install ttf-liberation

Ekkor a rendszer kérni fogja a jelszavunkat, amelynek beírása után telepíti a liberation betűkészletet, melynek része a Times New Roman is.Kivéve, ha már telepítve van, ahogy az az alábbi képernyő mentésből is látszik:

Hogyan adjuk hozzá linux rendszerünkhöz a Times New Roman betűtípust?Mint látható, a betűtípus elvileg már telepítve van, ám előfordulhat – ahogy a mi esetünkben is történt – hogy mégsem látszik a Times New Roman akkor, amikor a LibreOffice Writerban ki szeretném választani.

A legegyszerűbb módszer a Times New Roman rendszerbe integrálásához:

  1. Az ubuntu felhasználójának /home (Saját mappa) könyvtárában létre kell hozni egy .fonts nevű mappát.
  2. Ebbe az újonnan létrehozott mappába be kell másolni az alábbi képen látható fájlokat. Hogy honnan? A telepített rendszerünkből egy egyszerű kereséssel előcsalhatók!

3. Indítsuk újra a LibreOffice-t, a Times New Roman betűtípus elérhetővé vált!

Ubuntu - betűtípus integrálása

A times.ttf a normál, a timesbd.ttf a kövér, a timesbi.ttf a kövér és dőlt, a timesi.ttf a dőlt betűtípust foglalja magába.

Arról most nem ejtettünk szót, hogy miért épp egy microsoft által favorizált betűtípust kell használni a szakdolgozat megírásához…

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top