Tisztítsuk otthon a csapvizet? Mit mond a szakember?

Kell-e tisztítani a cspvizet? Nem árt ha tudja a csodatévő víz, a tisztított-, gyógyhatású-, vagy energetizált víz kapcsán, hogy mi ezekről a szakember véleménye. A cikkből az is kiderül, hogyan lehet megszüntetni külön berendezés nélkül, egyszerűen az ivóvíz klóros ízét.

Magyarországon ma szinte megszámlálhatatlan fajta különleges vizet, vízkészítő berendezést ajánlanak, mellyel a forgalmazók szerint életünket jobbá, egészségesebbé tehetjük. Sőt, vannak cégek, amelyek szerint az ilyen különleges vizek akár súlyos betegségeket is gyógyíthatnak, a szakember szerint azonban erre nincs tudományos bizonyíték.

Magyarországon ma több olyan víz is van forgalomban, amelyeknek különféle egészségjavító képességére hivatkozva nagyon komoly hatást tulajdonítanak: a rákot gyógyítja vagy egyéb egészségi problémákra kínál megoldást. Ezeket a vizeket is csapvízből vagy ásványvízből állítják elő valamilyen technológiai kezeléssel: oxigénnel dúsítják, ózonnal kezelik, mágnesezik vagy ‘energetizálják’ őket.

Többről azt állítják, hogy a tisztább, jobb, egészségesebb vízzel sejtjeink, testünk jobban funkcionál. Vargha Márta, az Országos Közegészségügyi Központ vízhigiéniás osztályának vezetője azonban arra figyelmeztet: az ilyenfajta vizek többségét illetően nem áll rendelkezésre elég tudományos bizonyíték arra, hogy bármit is állíthassunk az egészségjavító hatásukról.

A kutató szkeptikus a víztisztító berendezésekkel kapcsolatban is, az M1 fogyasztóvédelmi magazinjában bemutatott család azonban esküszik a szűrőberendezésre, azt mondják, a tisztítón keresztül futó víz egyszerűen jobb ízű. Ma nagyon sokféle víztisztítót kapni, a kínálat a néhány ezer forintostól a több százezer forintosig terjed. Az egyszerűbbek a klórvegyületeket szűrik ki, a bonyolultabbak az ásványi anyagokat is. De vajon szükség van-e rájuk?

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint tévhit, hogy így sokkal egészségesebb és jobb minőségű vizet kapunk. Sípos László azt mondja, a szűrés enyhe érzékszervi változásokat okozhat ugyan, de a víz aligha lesz egészségesebb. Vargha Márta még azt is hozzáteszi: gyakori tévhit, hogy a desztillált vagy nagyon alacsony ásványianyag-tartalmú víz egészséges, méregtelenít, még a rákot is gyógyíthatja. A tudomány mai állása szerint ez nem mondható ki, sőt, éppen azt igazolták vizsgálatok, hogy a nagyon csekély ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása egészségproblémához vezet – hangsúlyozza.

Arra is figyelmeztet, hogy a víztisztítók szűrőit rendszeresen cserélni kell, mert máskülönben felszaporodhatnak rajtuk a baktériumok, és annak már komoly egészségügyi kockázata lehet. Ha pedig valaki a csapvíz ízét nem kedveli, és emiatt választ például klór és klórvegyületek eltávolítására alkalmas berendezést, sokkal egyszerűbben is megoldhatja a problémáját: kieresztjük a vizet egy kancsóba, betesszük a hűtőbe, és egy óra múlva már nem érezzük a csapvizes ízt.

A szakértők szerint egyébként a magyarországi csapvíz kiváló, és erről ki-ki meggyőződhet az Országos Közegészségügyi Intézet honlapján is.

Forrás: hirado.hu
{adinserter 16}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top