Ubuntu, az ingyenes operációs rendszer

Az Ubuntu egy üzleti célra is ingyenesen használható, nagy tudású operációs rendszer, mely minden informatikai feladatra rendelkezik megoldással és ezek a megoldások nem kerülnek semmibe. Röviden áttekintjük, hogyan és miért érdemes kipróbálni az Ubuntut.

A hazai asztali számítógépeken, laptopokon, netbookokon  javarészt valamelyik windows operációs rendszer fut, melyeknek egy része feltehetőleg szoftverhamisítás eredményeként került a gépekre. Mi okozza ezt a tömeges illegális felhasználást?

Az iskolák elsősorban a Microsoft termékeinek használatát tanítják informatika órán, így gerjesztik az igényt arra, hogy odahaza is windowst használjanak az emberek. Ráadásul az oktatási intézmények, a pedagógusok és a tanulók gyakran részesülnek abban a kegyben, hogy ingyen, vagy jelentős kedvezménnyel hozzájuthatnak az egyébként drága operációs rendszerhez. Később aztán a jogosultság megszűnik, az igény viszont megmarad, mert a számítógépet használni kell.

A hamisított operációs rendszerek sérülékenyek

Aki nem akar súlyos tízezreket költeni egy operációs rendszerre, annak két választása van: vagy (könnyedén) beszerez egy olyan windowst, amit feltörtek a szoftverhamisítók, vagy körülnéz egy olyan alternatív megoldás után, ami semmibe sem kerül.

A hamisított operációs rendszerek sérülékenyek, általában nem telepíthetők hozzá a biztonsági frissítések.  Azok a szoftverek pedig, melyeknek támogatását megszüntetik, egyáltalán nem kapnak frissítő, karbantartó javítást. Az ilyen rendszerek használata veszélyes, én például sosem lépnék be egy ilyenen keresztül a bank internetes felületére, vagy a személyes adataimat tartalmazó más oldalakra.

Akik megvették és használják a Microsoft operációs rendszereit, többször csalódtak a windowsban. Előfordult ugyanis, hogy a redmondi szoftveróriás egyik napról a másikra leállt a drága pénzen megvásárolt rendszer frissítésével, további fejlesztésével. Talán emlékeznek rá – nem volt olyan régen – amikor bejelentették a Windows XP további támogatásának megszüntetését, de ugyan így kiselejtezték korábban a windows95, windows98, vagy windows vista rendszereket is. Az Ubuntunál ez még sohasem fordult elő, minden fejlesztés, frissítés ingyen, napra készen a felhasználók rendelkezésére áll.

Ubuntu ingyenes operációs rendszer

Jó megoldás az Ubuntu operációs rendszer

Az ingyenes operációs rendszerek között is széles a választék (FreeDos, Linux disztribúciók, stb.), de az, amire igazán egyszerű áttérni a windows használata után szerintünk csak az Ubuntu!

Az Ubuntu egy linux alapú, ingyenesen használható operációs rendszer, mely szinte minden olyan feladat elvégzésére alkalmas amit más operációs rendszerrel, pl. a windows 7-tel meg tudunk oldani!

Az átállás előtt célszerű áttekinteni azokat a feladatokat, amelyekre a számítógépet használni akarjuk. A leggyakoribb feladat az internetes böngésző futtatása, irodai alkalmazások használata és média fájlok kezelése. Az Ubuntu alatt fut a Firefox, napjaink legnépszerűbb böngésző programja, tehát az internetezéssel, a Facebook eléréssel, levelezéssel nem lesz gond. Irodai rendszerként az Ubuntu telepítésekor a LibreOffice programcsomagot kapjuk, szövegszerkesztővel, táblázatkezelővel, rajzolóprogrammal, és még egy sor hasznos irodai alkalmazással. Ha az Ubuntu telepítése előtt ki akarjuk próbálni, megtehetjük: a LibreOffice telepíthető windows operációs rendszerre is!

A LibreOffice indító modulja, ahonnan a szövegszerkesztő, a táblázatkezelős, stb. elérhető.
A LibreOffice indító modulja, ahonnan a szövegszerkesztő, a táblázatkezelős, stb. elérhető.

Speciálisabb feladathoz – képszerkesztés, média szerkesztés – szintén vannak olyan programok, melyek kipróbálhatók más platformon is, az Ubuntura áttérés előtt.

Az Ubuntu telepítésének leírása videón, képekkel illusztrálva számtalan módon, magyar nyelven is elérhető az interneten. Ezekben meg fogja találni azt a remek lehetőséget, mely alkalmat ad az Ubuntu telepítés előtti kipróbálására. El kell készíteni a telepítő CD-t, vagy USB kulcsot, amiről elindítva a számítógépet már dorombol is az Ubuntu a gépen, hálózati hozzáféréssel, működő wifi-vel, magyarul.

Ubuntu és a Windowsos programok

Ha nem győzi meg teljesen a próba, akkor is kísérletezhet tovább: telepítheti az ingyenes operációs rendszert egy meglévő mellé: a számítógépre úgy kúszik fel az Ubuntu, hogy nem törli a már meglévő windowst, a telepítéskor létrehozott indítómenüből a felhasználó választhatja ki, hogy melyik operációs rendszerrel akarja indítani a gépét.

Ez akkor hasznos, ha mondjuk van egy ritkán használt, de drágán beszerzett windowsos programunk, amit már nem akarunk más programmal kiváltani. Természetesen ilyen programokra is van megoldási javaslata az Ubuntunak: a wine futtatási környezet, amit arra fejlesztettek, hogy a windowsra írt programok is működésre bírhatók legyenek linux alatt.

Az utolsó érvünk az Ubuntu mellett az interneten elérhető nagy mennyiségű dokumentáció. Számtalan segédanyag létezik a rendszerhez, a súgótól kezdve, a wiki oldalon keresztül a magyar Ubuntu fórumig. Érdemes ezeket átböngészni, majd kipróbálni ezt a hangsúlyozottan otthonra is és üzleti célra is ingyenesen használható, nagy tudású operációs rendszert!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top