Zöldségek és gyümölcsök főzése értékvesztés nélkül

Zöldségek és gyümölcsök főzése esetén csökken azok tápanyagtartalma. De nem az összes! Egyrészt van olyan egészséges összetevő, ami főzéskor koncentráltabbá válik, másrészt egy egyszerű módszerrel megelőzhető, hogy jelentősen csökkenjen a zöldségek, gyümölcsök tápanyag értéke.

A főzés egyik nagy előnye, hogy ugyanazokból az összetevőkből számos, különböző fogást lehet elkészíteni. A zöld paprika például finom, ropogós összetevője lehet egy friss salátának, de kisütve is egészséges köret lehet belőle. De vajon elkészítésének módja tényleg befolyásolja, milyen jótékony egészségügyi hatásai vannak? Kiderül a Fox News cikkéből.

A válasz egyszerűen igen, de bizonyos főzési típusokkal a zöldségek és gyümölcsök tápanyagában történő változás akár pozitív is lehet, így még jótékonyabb egészségügyi hatást érhet el fogyasztásával.

A paradicsomban lévő likopin antioxidáns például főzéskor jóval koncentráltabbá válik. Márpedig a likopin nemcsak egy olyan vegyület, amely a zöldség színét adja, de fogyasztását már korábban összefüggésbe hozták bizonyos daganatos betegségek megelőzésével.

Zöldségek, gyümölcsök főzése értékvesztés nélkül
Zöldségek főzése

Másrészről néha elengedhetetlen, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök tápanyagtartalma csökkenjen a főzés során. Néhány lépéssel azonban megelőzheti, hogy túlzottan csökkenjen azok jótékony egészségügyi hatása: ne forralja vagy gőzölje túl sokáig ezeket az összetevőket. A konyhai fortély az, hogy enyhe főzéssel sokat tehet a zöldségek, gyümölcsök tápanyagának megőrzéséért!

Forrás: OrientPress Hírügynökség | Fox News

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top