Alga – érdekes és hasznos információk az algáról

Az alga hatása miatt egyre népszerűbb táplálékkiegészítő, lúgosításra, méregtelenítésre és zsírégetésre, sőt rák elleni védekezésül is kínálnak a boltok alga készítményeket. Mi vásárlók pedig vesszük, mert hinni akarunk a reklámoknak, pedig sokan azt sem tudjuk, hogy mi is az az alga. Tényleg, mi az az alga?

A különféle moszatok, tengeri hínarak mind mind algák (moszat = alga!) sőt, az akvárium falán zöldes bevonatot alkotó, vagy a tavakon kialakuló zöldes hab is alga. Rendszertanilag az alga a növényekhez sorolható, fajtáinak száma meghaladja a 25000-et. Amikor az alga hatás gyógyító erejét olvassuk, nem árt azt sem tisztázni, hogy melyik algáét!

A több ezres nagyságrendű algafaj mérete és alakja között rendkívül nagy ellentétek lehetnek, ennek ellenére számos tulajdonságuk azonos. Mint a növények nagy többségében, bennük is van például klorofil, azaz képesek a saját táplálékuk elkészítésére. Virágjuk, magjuk nincs, sőt valódi levelük, száruk és gyökerük sincs! Sok fajuk mikroszkópikus méretű, az óriási tengeri barnamoszat viszont akár 60 méteresre is megnőhet!

Algától vörös a tenger

A legkisebb algák nagy tömegű előfordulása képes elszínezni a virágcserepeket, fák kérgét de akár a tenger vizét is. A Vörös-tenger a vörösmoszatjairól nevezetes, melyek olykor elszínezik a vizet. Az itt élő moszatok felszínét narancsos-vöröses pigmentek borítják, állítólag erről kapta a nevét is. Hasonló jelenség az óceánokon is megfigyelhető, ez az úgynevezett vörös dagály, amit a robbanásszerűen megnövekedett színes algák száma okoz.

Az algák élettere

Az algák a természetben a vizet kedvelik, függetlenül attól, hogy az sós, vagy édesvíz. Mivel alkalmazkodóképességük szinte határtalan, ezért máshol is  képesek életben maradni. Így találkozhatunk velük fákon, köveken, a talajban. Van algafaj az Északi és a Déli sarkon is. Egyes algák más élőlények – akár állatok – belsejében is megélnek.

Nem minden alga zöld! Ahogy fent már céloztunk rá, van vörös, barna, sőt szinte minden más színű alga is.

Emberi táplálék, állati takarmány

Az óceánokban, tengerben található moszatokat régóta használják állatok takarmányozására, illetve saját fogyasztásra. A tengeri salátát, ehető algát, különböző moszatokat szárítva, őrölve, vagy más módon elkészítve kenyér, zöldség, édesség, ital és egyéb élelmiszer gyanánt fogyasztják.

Az alga felhasználása

Az alga hatása az emberre egyre több területen felértékelődik. Nem csak táplálékkiegészítőket készítenek belőle, számtalan fajából vonnak ki például antibiotikumot is. Egyes moszatokból agaragart vonnak ki, ami egyrészt ehető, másrészt remek alapanyag a gyógyszerkészítéshez, szappanokhoz, borotvahabokhoz, stb. A tengeri barnamoszatok finom salátaöntetek, fagylaltok alapanyagai, továbbá élelmiszerek tartósítására is alkalmasak. Moszatot használnak még papír, műanyag, sebészeti fonal előállításhoz is.

Zöld alga

Egészséges életmód és az alga

Az algáknak rengeteg olyan fajtája van, mely bővelkedik az emberi szervezet számára rendkívül fontos összetevőkben. Leggyakrabban a spirulina alga, a chlorella alga és a vörös alga készítményeket keresik.

A spirulina alga fehérje tartalmáról egyenesen azt állítják, hogy tartalmazza az összes esszenciális aminósavat, amire az emberi szervezetnek az egészséges életmód során szüksége van. Ezért is hívják ezt teljes fehérjének.

A chlorella algából kiváló méregtelenítőket készítenek, a vörös algából készült szerek hatékonyan segítik a csontok kalcium pótlását.

Figyelem! Mielőtt bármilyen étrend kiegészítőt, készítményt el kezd használni, kérje ki kezelőorvosa, gyógyszerésze véleményét! Még ha algából készítik is!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top