Burek egy török eredetű rétesféleség, mely készülhet sós, vagy édes töltelékkel, rétes- vagy más tészta felhasználásával. Mi húsos, gombás töltelékkel készítettük ezt a nálunk is egyre ismertebb gyorsételt.
Burek, pizza, hot-dog, hamburger. Csupa olyan étel, amit ritkán készítünk el otthon, pedig nincs finomabb annál az ételnél, mely a saját szánk íze szerint készült!
Gombás-húsos burek receptje
Hozzávalók – tésztához
- 45 dkg liszt,
- 1,5 doboz tejföl,
- 2 kisebb tojás,
- csipet só.
Hozzávalók – töltelékhez
- 0,5 kg darált hús,
- 30 dkg gomba,
- 3 evőkanál étolaj,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 csipet só,
- 1 kávéskanál őrölt bors,
- 1 evőkanál mustár
- 1 kávéskanál kakukkfű,
- 1 teáskanál pirospaprika (őrölt).
Hozzávalók – öntethez
- 1,5 dl tejföl,
- 1 db tojás,
- 1 csipet só, őrölt bors.
Gombás-húsos Burek receptje
- A tészta alapanyagait összegyúrjuk, 3 cipót készítünk, vékonyra nyújtjuk.
- A vöröshagymát apróra vágjuk, egy serpenyőben, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és pár percig összepirítjuk.
- A gombát egyenlő nagyságú darabokra vágjuk, majd hozzáadjuk a hagymákhoz. Kb. 5-7 percig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
- A töltelékhez adjuk a darált húst és összesütjük, majd ízlés szerint mustárral, pirospaprikával és kakukkfűvel ízesítjük.
- A három adag kinyújtott tészta egyik-egyik szélére egyenletesen elosztjuk a tölteléket, majd feltekerjük a tésztákat.
- Hőálló tálba egymás mellé tesszük őket, majd elkészítjük az öntetet.
- Egy tálban összekeverjük a tojást, tejfölt, sót, borsot.
- Az öntetet a feltekert rétesre öntjük, és 190 C°-on kb. 30-35 percig sütjük.