Felgyorsulhat az ebola elleni vakcina fejlesztése

Egy dán és egy amerikai vakcina kombinációjából ígéretes oltóanyag készült, mely hatásos lehet az ebola elleni harcban. Egy tőkeinjekció most felgyorsíthatja az oltóanyag fejlesztési folyamatát.

A Johnson & Johnson bejelentette, hogy 200 millió dollárt elérő kötelezettségvállalással meggyorsítja az ebola elleni vakcina fejlesztési programját, melyért a Janssen Pharmaceutical Companies felel. A Janssen a vakcinából 2015-ben több mint egymillió dózis gyártását tervezi, és ebből várhatóan 250.000-et 2015 májusáig, a klinikai vizsgálatok széles körű felhasználására le is szállítanak.

Ebola vírus
Ebola vírus

A Janssen az Egyesült Államok Nemzeti Egészségtudományi Kutatóközpontjával (NIH) együttes kutatási program keretében kifejlesztett vakcináját kombinálja a Bavarian Nordic dán székhelyű biotechnológiai vállalat oltóanyagával. Ez a kombinált oltási séma a preklinikai vizsgálatokban rendkívül ígéretes eredményeket hozott, és a jelenlegi tervek szerint Európában, az Amerikai Egyesült Államokban és Afrikában január elejétől egészséges önkénteseken fogják vizsgálni annak biztonságosságát és immunogenitását. A Janssen a vakcinából 2015-ben több mint egymillió dózis gyártását tervezi, és ebből várhatóan 250.000-et 2015 májusáig, a klinikai vizsgálatok széles körű felhasználására le is szállítanak.

Az Egyesült Államok Nemzeti Egészségtudományi Kutatóközpontjával partnerségben végzett preklinikai vizsgálatok során a kombinált vakcina teljes védelmet nyújtott az ebola ellen – számolt be Johan Van Hoof, a Janssen fertőző betegségekkel és vakcinákkal foglalkozó részlegének nemzetközi vezetője. A PER.C6Ÿ nagy denzitású sejtelőállító technológiánk segítségével nagy mennyiséget tudtunk előállítani a vakcina Janssen komponenséből, melyet a vizsgálatokra szántunk, és már megkezdtük a gyártást, hogy teljesülhessen a célunk, azaz a következő néhány hónapban a klinikai vizsgálatokhoz rendelkezésre álljanak ezek a vakcinák.

Az alkalmazott oltási rend szerint két vakcinát kell használni – ezek egyike a Janssen Pharmaceutical Companies cégcsoport részét képező Crucell Holland B.V. AdVacŸ technológiáján, a másik pedig a Bavarian Nordic MVA-BNŸ technológiáján alapul. A Johnson & Johnson a folyamatok felgyorsítása érdekében részesedést szerzett a Bavarian Nordic cégben, ezáltal azonnali tőkét biztosítva a Bavarian Nordic vakcinájának fejlesztéséhez.

Nagy erőkkel dolgozunk azon, hogy a vakcinákkal kapcsolatos szakértelmünkkel, gyártó kapacitásunkkal, szakembereinkkel és erőforrásainkkal segítsük az ebola okozta válság megoldását. A világ egyik vezető egészségügyi vállalataként komoly felelősség hárul ránk, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk e sürgető, eddig még nem gyógyítható kór kezelése érdekében. – jelentette ki Alex Gorsky, a Johnson & Johnson elnök vezérigazgatója.

A járvány kiindulási gócpontja, Nyugat-Afrika természetesen prioritást élvez, a későbbiekben a vakcinák elosztása a WHO koordinációjával történik, míg a gyártás le tudja fedni a teljes szükségletet.

Ebola-vírus Afrikában
Itt terjed az Ebola

Forrás:OrientPress Hírügynökség (OPH)

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top