Ferde fotók egyszerű javítása

Nyaralunk, kirándulunk és mindenhol fotózunk. Ki fényképezővel, ki az okostelefonjával, ki a tabletjével lövi le a pillanatot. Az elkészült fotók visszanézésekor aztán sokszor kiderül: a fontos esemény megörökítése egy apró szépséghibával sikerült: ferde lett a fotó! Billentsük a helyére – tutorial.

A ferde fotó korrekciója, javítása egyszerűen a Csibészke magazinban.
A ferde fotó korrekciója, javítása egyszerűen a Csibészke magazinban.

Az illusztrációnak szánt kép nyilván túloz, de hányszor volt már, hogy a kisgyerek az égbe fut, a labda legurul a képről, vagy a Duna visszafelé folyik a saját fotókon?

IrfanView – ferde képek javítása ingyen

A ferde fotók egyszerű javítása a vízjelezéshez már használt ingyenes IrfanView program segítségével a következő módon lehetséges:

Nyissuk meg ferde fotónkat az IrfanView programban és válasszuk a menüben a Kép » Finom elfordítás (Ctrl + U) menüpontot:

Javítsuk ki a ferde fotót!Az Angle mezőben kell megadni azt a dőlésszöget, amivel vissza akarjuk dönteni a képet. A New Image ablakocska szerencsére azonnal mutatja a finom elfordítás utáni képet, így látható, hogy mit kapunk ügyködésünk után és nem kell találomra megadni a dőlést. A Color mezőt nyugodtan hagyjuk az alapbeállításon, mert a képhez hozzáadott új területeket úgyis le fogjuk vágni!

Ha megfelelő a dőlésszög, akkor nyomjuk meg az OK gombot!

Nagy fehér területek maradtak
Nagy fehér területek maradtak

Döntés után – mivel nagy volt a dőlésszög – nagy fehér felületek maradtak (Fenti kép, ami már egy kivágott darab a visszadöntött képből!).

A ferde fotó finom elfordítása után az új, fehér területekkel keretezett képből kivágjuk a lehető legjobb négyszögletes területet. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy a kép felett lenyomjuk (és nyomva tartjuk) az egér bal gombját, és megrajzoljuk vele a képet. Ha kész, a (Ctrl + Y) billentyűkombinációval, vagy a Szerkesztés » Kijelölt rész a kép menüpont választásával levágjuk a felesleges részeket.

Fehér részek eltüntetése

A maradék fehér foltok eltávolításához csalunk ott,ahol lehet. Ezen a képen a felhős részt egyszerűen kijelöljük (lenyomott jobb egérgombbal) és a vágólapra másoljuk a (Ctrl + C) billentyűkombinációval. Ezután kijelöljük a fehér foltot és a (Ctrl + V) billentyűkombinációval rámásoljuk a vágólap tartalmát. Ezzel aztán lehet játszani egy kicsit:

A jobb alsó sarkot meghagytam...
A jobb alsó sarkot meghagytam…

A fenti képen rengeteg az elnagyolt beavatkozás, elsősorban szemléltetésnek készült (annak is gyenge). De azt jól mutatja, ami az eredeti célunk volt: a ferde Szabadság híd kiegyenesedett!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Scroll to top