Kik azok a sörkoptatók?

A sörkoptató mesterség egy ma is igen nagy népszerűségnek örvendő foglalatosság lenne a férfiak – és némely nők – körében, de ma már nincs szükség sörkoptatókra. De kik azok a sörkoptatók, mi volt a szerepük a sörgyártás folyamatában?

Sörkoptatók, azaz sörkóstoló mesterek

A középkorban a sörfőzdékben nem léteztek a sör minőségének meghatározásához laboratóriumi eszközök, ezért sörkoptatókat alkalmaztak, akinek nem volt más feladata, mint egész nap kortyolgatni a finom nedűt és meghatározni a minőségét. A sörkoptató tehát nem más, mint sörkóstoló mester. Azt is beszélik, hogy akár a sör alkoholtartalmát meg tudta mondani egy-egy sörkoptató!

A csehek sörfogyasztás terén az élen járnak. A prágai kocsmákban máig kapható a helyben főzött sűrű, barna cseh sör.
A csehek sörfogyasztás terén az élen járnak. A prágai kocsmákban máig kapható a helyben főzött sűrű, barna cseh sör.

Sörkoptató módszer a sör minőségének meghatározására

A sörfőzdék középkori minőség ellenőrei ma már mókásnak tűnő módszerrel is vizsgálták a főzetet. Három sörkoptató dolgozott egyszerre. A frissen készült sörrel meglocsoltak jól egy sörpadot, amin a három sörkoppantónak legalább három órán keresztül kellet ülnie. Nem állhattak fel, mert ha mégis megtették, kezdhették az egész mérést elölről.

A három óra alatt ettek, ittak a sörkoptatók. Ha a nadrágjuk jól odaragadt a sörpadhoz, akkor jól végezték a dolgukat a sörfőzők, azaz a sör minősége kiállta a próbát és máris lehetett kimérni!

Ugye milyen szimpatikus munka?

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top