Okostelefon és tablet is használható a repülőn

Okostelefon és tablet is használható a repülőgépen repülési üzemmódba állítás nélkül, miután az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) engedélyezte, hogy az utasok is használhassák hordozható elektronikai eszközeiket a repülés teljes időtartama alatt.

Az engedmény nem teljes, mert az ügynökség pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a jelenlegi szabályok enyhítéséről a légitársaságok döntenek, amelyeknek vizsgálatot kell végezniük, hogy bizonyítsák: az elektromos eszközök nem befolyásolják a repülőgépek fedélzeti és repülésirányítási műszereit.

Repülőgép: szabad az okostelefon, tablet használat
Repülési üzemmód az okostelefonon? Minek?

Jelenleg egyes légitársaságok csak repülési módban engedik a hordozható elektronika eszközök (egyebek mellett laptopok, okostelefonok, tabletek, zenelejátszók) használatát a repülés minden szakaszában, miután az EASA és az Amerikai Légügyi Hivatal (FAA) engedélyezte a szabályok módosítását.

Korábban a repülés két legveszélyesebb szakaszában, fel- és leszálláskor minden elektronikai eszköz használata tiltott volt.

Az EASA 2013 decemberében vezette be ezt a rendelkezést, majd a légitársaságok maguk dönthettek arról, hogy engedik-e az utasoknak az informatikai eszközök használatát. A legtöbb európai légitársaság élt a lehetőséggel.

Korábban a légitársaságok főként biztonsági okokkal magyarázták egyes elektronikai eszközök használatának tiltását a le- és felszállás idejére: az eszközök rádiójeleket sugározhatnak ki, amelyek egy hullámhosszon lehetnek a gépek kommunikációs, navigációs vagy repülésirányító rendszereivel, ezzel befolyásolhatják a járművek biztonságos üzemelését a legkritikusabb helyzetekben.

Forrás: MTI

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top