Palacsinta receptje

Palacsinta? – kapják fel sokan a fejüket – hiszen azt mindenki tud sütni! Ha tud is, nem mindegy, hogy a palacsinta olyan lesz mint a nagyié volt egykor, vagy amit a strandon lehet kapni, esetleg valami égett, cukros tészta lekvárral nyakon öntve.

A recept végén pár fortélyt is megosztunk olvasóinkkal, szerintünk mitől lesz jó a palacsinta.

Palacsinta elkészítése, hozzávalók

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt,
  • 2 tojás,
  • 3 dl tej,
  • 1 kanálka cukor,
  • egy kevés só,
  • zsír vagy olaj a kisütéshez,
  • szódavíz

Palacsinta elkészítése

  1. Egy deciliter tejet elkeverünk 2 egész tojással, 1 kanálka porcukorral, teszünk bele 25 dkg lisztet, jól eldolgozzuk, és föleresztjük annyi tejjel vagy szódavízzel, hogy se híg, se túl sűrű ne legyen.
  2. Jól összekeverjük.
  3. Ebből a mennyiségből kb. 18-20 darab palacsintát süthetünk.
  4. A palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanál zsiradékot, és ha jó forró, egy tejmerőkanálnyi tésztát öntsünk bele.
  5. A sütőt körbe mozgatva folyassuk szét a tésztát, és mindkét felét süssük szép pirosra.
  6. A palacsintákat ízlés szerint töltsük, kenjük, cukrozzuk…

Palacsinta tálalása

Palacsinta
Palacsinta töltve, habbal és csoki reszelékkel

Hagyományosan lekvár, dzsem, túró, mogyorókrém, vagy valami hasonló kerül a közepébe. Vékonyan porcukorral meghinthetjük.

A jó palacsinta fortélya

  • A tejmerőkanálnyi mennyiség elég megfoghatatlan azoknak, akik olyat még nem is láttak. A lényeg az, hogy olyan mennyiséget öntsünk a serpenyőbe, mai ellepi teljesen, de nem lesz túl vastag a tészta. Ezt úgyis ki kell kísérletezni a palacsinta készítésénél…
  • A lényeg a tészta összeállításában van, ha eltaláltuk a helyes sűrűséget, akkor már nem lehet gond.
  • Túl sok cukortól beleragad a serpenyőbe, és rongyos lesz a palacsinta!

Forrás: kedvenc-receptek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top