Palacsinta? – kapják fel sokan a fejüket – hiszen azt mindenki tud sütni! Ha tud is, nem mindegy, hogy a palacsinta olyan lesz mint a nagyié volt egykor, vagy amit a strandon lehet kapni, esetleg valami égett, cukros tészta lekvárral nyakon öntve.
A recept végén pár fortélyt is megosztunk olvasóinkkal, szerintünk mitől lesz jó a palacsinta.
Palacsinta elkészítése, hozzávalók
Hozzávalók
- 25 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 3 dl tej,
- 1 kanálka cukor,
- egy kevés só,
- zsír vagy olaj a kisütéshez,
- szódavíz
Palacsinta elkészítése
- Egy deciliter tejet elkeverünk 2 egész tojással, 1 kanálka porcukorral, teszünk bele 25 dkg lisztet, jól eldolgozzuk, és föleresztjük annyi tejjel vagy szódavízzel, hogy se híg, se túl sűrű ne legyen.
- Jól összekeverjük.
- Ebből a mennyiségből kb. 18-20 darab palacsintát süthetünk.
- A palacsintasütőbe tegyünk egy kávéskanál zsiradékot, és ha jó forró, egy tejmerőkanálnyi tésztát öntsünk bele.
- A sütőt körbe mozgatva folyassuk szét a tésztát, és mindkét felét süssük szép pirosra.
- A palacsintákat ízlés szerint töltsük, kenjük, cukrozzuk…
Palacsinta tálalása
Hagyományosan lekvár, dzsem, túró, mogyorókrém, vagy valami hasonló kerül a közepébe. Vékonyan porcukorral meghinthetjük.
A jó palacsinta fortélya
- A tejmerőkanálnyi mennyiség elég megfoghatatlan azoknak, akik olyat még nem is láttak. A lényeg az, hogy olyan mennyiséget öntsünk a serpenyőbe, mai ellepi teljesen, de nem lesz túl vastag a tészta. Ezt úgyis ki kell kísérletezni a palacsinta készítésénél…
- A lényeg a tészta összeállításában van, ha eltaláltuk a helyes sűrűséget, akkor már nem lehet gond.
- Túl sok cukortól beleragad a serpenyőbe, és rongyos lesz a palacsinta!
Forrás: kedvenc-receptek.hu