Terhességi diabétesz: megelőzhető!

A terhességi diabétesz azért alakulhat ki a kismamáknál, mert ilyenkor sok olyan hormon termelődik a szervezetükbe, ami ezt elősegíti. Egy tanulmány szerint egészséges életmóddal megelőzhető a terhességi diabétesz kialakulása.

A teherbeesést megelőző egészséges étkezéssel és életmóddal a várandósság alatt kialakuló gesztációs diabéteszes esetek mintegy felét meg lehetne előzni – állapította meg egy új, 14000 fő bevonásával készült amerikai tanulmány, amelyről a Heatlh Day számol be.

gesztációs diabétesz = terhességi cukorbetegség

A túlsúly, ami leginkább a nem megfelelő életmód és étrend miatt alakul ki, az egyik legnagyobb rizikófaktora a terhességi diabétesz kialakulásának. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy már a várandósság előtt is túlsúllyal küzdőknek négyszer nagyobb volt a kockázatuk a betegség kialakulására összehasonlítva azokkal, akik normál testsúllyal vágtak bele a gyerekvállalásba.

Azoknak a nőknek, akik normál testalkatúak voltak, nem dohányoztak és mozogtak a terhességük előtt, 52 százalékkal kisebb volt a rizikójuk a terhességi diabétesz kialakulására, összehasonlítva kortársaikkal. Azoknak, akik még emellett odafigyeltek az egészséges táplálkozásra, még ennél is nagyobb mértékben, 83 százalékkal csökkent a kockázatuk a betegség kialakulására.

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy a terhességi diabétesz egy kis odafigyeléssel megelőzhető, de erre már a terhesség előtt gondolni kell.

Terhes feleség

Forrás: OrientPress Hírügynökség | Heatlh Day

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top