A porckopás és az irodai munka összefüggései

A PC manapság életünk szerves részét képezi, és egyre több olyan munkakör van, mely kapcsán akár nyolc-tíz órát is az internet, valamint a gép előtt töltünk. Amennyi előnye van mindennek, legalább annyi hátránya is, főként a mozgásszervi megbetegedéseket illetően. Az íróasztal melletti tevékenység során akár órákig mozdulatlan testhelyzetben vagyunk kénytelenek ülni, ami egy idő után hátfájáshoz vezethet. A mozgásszegény mindennapok egyértelműen rányomják bélyegüket az általános egészségi állapotra és a közérzetre, ezért nagyon fontos, hogy legalább a munka végeztével aktívan töltsük szabadidőnket. A porckopás korosztálytól függetlenül bárkit érinthet, de az izuletor.hu csapata szerint is enyhíthetőek annak kellemetlenségei a megfelelő, rendszeresen végzett mozgásformával.

Ne feledkezzen meg a mozgásról!

A mozgásszegény életmód napjainkban számos betegség kialakulásáért felelőssé tehető. A helyzet sajnos nem javul azzal sem, hogy gyakran egész nap a számítógép előtt ülünk, és szinte még az ebédet is az asztalhoz rendeljük. Az egészséges mindennapokról azonban nem kell lemondanunk akkor sem, ha életünk és munkánk az irodához kapcsolódik, mindössze arra kell odafigyelnünk, hogy a rendelkezésünkre álló szabadidőt aktívan töltsük. Mire gondolunk pontosan? Kezdje olyan egészen apró dolgokkal, mint az autóhasználat gyakoriságának csökkentése, vagy a lift helyett a lépcső választása. Az emberi szervezet számára nagyon fontos a napi rendszerességgel végzett mozgás, ez hozzájárul a jó közérzethez, az energikussághoz, és a mozgásszervek kapcsán a porckopás kellemetlenségeinek enyhítéséhez is. Az irodai stresszt már félórás edzés is képes elűzni, de az immunrendszer is kiválóan erősíthető a testmozgásnak köszönhetően.

Ügyeljen az egészséges irodai környezetre!

Nem lehet elégszer felhívni a figyelmet a számítógépasztal és az irodai szék megfelelő megválasztására. Magasságukat úgy érdemes beállítani, hogy gépelés közben a lábak és a karok kilencven fokos szöget zárjanak be, a monitor pedig szemmagasságban legyen. A porckopás által gyakran érintett térdek számára fontos az, hogy ne folyamatosan hajlított helyzetben legyenek. Álljon fel néha, ebédidőben mozgassa át magát akár egy kisebb sétával, és törekedjen arra, hogy óránként legalább tíz percre hagyja el az asztal környékét. Alternatív megoldásnak számítanak az ülőlabdák, de vannak ma már olyan asztalok is, melyek mellett álló helyzetben végezhető a munka, ez pedig a térd, a hát és a derék számára számos előnnyel jár. Persze nem mindenki engedheti meg magának a hasonló megoldásokat, de az is sokat segíthet, ha a derék mögé helyezünk egy párnát, vagy nem süppedünk bele az irodai székbe.

Az irodai munka és a porckopás

A tapasztalatok azt mutatják, hogy 35 éves kor felett szinte már mindenkinél jelentkeznek kisebb vagy nagyobb mértékben a porckopás jelei. A kellemetlenségek, valamint a tünetek súlyosbodása azonban enyhíthetőek, ha a rendszeres testmozgást beiktatja a mindennapi teendők közé. Ahelyett, hogy plusz egy órát ülne a gép előtt a közösségi portálokon kattintgatva, megéri kimenni a természetbe, futni egyet, vagy akár otthoni fitness dvd-k segítségével átmozgatni tagjainkat. A testmozgásra fordított idő sokszorosan megtérül, ugyanis azonnal energikusabbnak érezzük magunkat tőle, és a mozgásszervi panaszok, az ízületi fájdalmak is enyhülnek hatására. Természetesen nagyon fontos, hogy mindig edzettségi állapotának megfelelően válasszon mozgásformát, és ne maradjon el soha a bemelegítés. Megéri akár szakember segítségét is kérni mindehhez, így elsajátíthatja a gyakorlatok helyes kivitelezését, és életmódbeli tanácsokat is kaphat. Ne feledje, a porckopás ugyan valós probléma az évek múlásával, de a panaszok enyhítése érdekében sokat lehet tenni életmódváltással.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top