Császármorzsa – vagy más néven smarni – az édes tésztafélék kedvelői körében az egyik legnépszerűbb étel. Kínálhatjuk kompóttal, sűrű szörppel, lekvárral, porcukorral, vagy önmagában is.
Vannak, akik a daramorzsa és a császármorzsa (smarni) között nem tesznek különbséget, pedig van! A mi receptünk nem tartalmaz darát, mégis finom császármorzsa készült az alábbi leírás alapján!
Császármorzsa receptje
Hozzávalók
- 3 egész tojás,
- 3 evőkanál porcukor,
- 3 dl tej,
- 3 dl liszt (tejespohárnyi),
- 5 dkg mazsola,
- só,
- zsír.
Császármorzsa elkészítése
- A tojássárgákat elkeverjük egy púpozott evőkanál porcukorral, a liszttel és a tejjel.
- Adunk hozzá egy csipet sót, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is hozzákeverjük.
- Serpenyőben zsírt forrósítunk, majd a keveréket beleöntjük.
- Amikor a massza keményedni kezd, villával, krumplinyomóval, stb. összetörjük, hogy morzsás legyen.
- Hozzákeverjük a mazsolát – amit előzőleg meg is áztathatunk (vízben, borban, rumban, stb.).
- Porcukorral meghintve, lekvárral, vagy sűrű szörppel leöntve tálaljuk.
Egy hasznos tipp a császármorzsa elkészítéséhez
A fenti mennyiségek többszörösével készíthetünk nagyobb adagokat is, de vigyázzunk! Ekkora masszát morzsalékossá keverni a lábasban embert (alkart) próbáló feladat: