Császármorzsa receptje

CsászármorzsaCsászármorzsa – vagy más néven smarni – az édes tésztafélék kedvelői körében az egyik legnépszerűbb étel. Kínálhatjuk kompóttal, sűrű szörppel, lekvárral, porcukorral, vagy önmagában is.

Vannak, akik a daramorzsa és a császármorzsa (smarni) között nem tesznek különbséget, pedig van! A mi receptünk nem tartalmaz darát, mégis finom császármorzsa készült az alábbi leírás alapján!

Császármorzsa receptje

SmarniHozzávalók

  • 3 egész tojás,
  • 3 evőkanál porcukor,
  • 3 dl tej,
  • 3 dl liszt (tejespohárnyi),
  • 5 dkg mazsola,
  • só,
  • zsír.

Császármorzsa elkészítése

  1. A tojássárgákat elkeverjük egy púpozott evőkanál porcukorral, a liszttel és a tejjel.
  2. Adunk hozzá egy csipet sót, majd a tojásfehérjékből vert kemény habot is hozzákeverjük.
  3. Serpenyőben zsírt forrósítunk, majd a keveréket beleöntjük.
  4. Amikor a massza keményedni kezd, villával, krumplinyomóval, stb. összetörjük, hogy morzsás legyen.
  5. Hozzákeverjük a mazsolát – amit előzőleg meg is áztathatunk (vízben, borban, rumban, stb.).
  6. Porcukorral meghintve, lekvárral, vagy sűrű szörppel leöntve tálaljuk.

Egy hasznos tipp a császármorzsa elkészítéséhez

A fenti mennyiségek többszörösével készíthetünk nagyobb adagokat is, de vigyázzunk! Ekkora masszát morzsalékossá keverni a lábasban embert (alkart) próbáló feladat:

Készül a többadagos császármorzsa

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top