Az iszákos pörkölt népszerű étel szilveszter, farsang, vagy akár szüret idején. Magyaros, szaftos húsétel, melyet egy kis vörösborral teszünk iszákossá.
A kicsit zsírosabb ételek fogyasztása elősegíti azt, hogy megóvjuk magunkat a korai lerészegedéstől. Vigyázat, teljes védelmet nem nyújt! Egy tipp a finom húsétel elkészítése előtt! A szépen felkockázott hús fortélya: ha félig megfagyott állapotban van a hús, olyankor nem nyúlik, nem hajlik, csak engedelmesen alásimul az éles késnek.
Mi így készítjük az iszákos pörköltet:
Iszákos pörkölt hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
- 50 dkg marhalábszár,
- 5 dkg füstölt szalonna,
- 5 dkg paradicsom,
- 10 dkg zöldpaprika,
- 2 fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 3 dl vörösbor,
- pirospaprika,
- só.
Iszákos pörkölt elkészítése
- A kockára vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk és megpirítjuk benne a finomra vágott hagymát.
- Amíg megszórjuk pirospaprikával lehúzzuk a lángról és belerakjuk a kockára vágott marhahúst.
- Visszatesszük a láng fölé, rátesszük a felszeletelt paprikát, paradicsomot, és a zúzott fokhagymát.
- Annyi bort öntünk rá, hogy ellepje, majd megsózzuk és a húst puhára pároljuk.
- Ez a pörkölt galuskával az igazi, azzal tálaljuk, uborkát és friss kenyeret kínálunk hozzá!
A pörköltnek számtalan változata létezik, hiszen a vöröshagymán és a pirospaprikán kívül a hozzáadható fűszerek variációja rengeteg, ráadásul az is megkülönbözteti az egyes recepteket, hogy milyen húsból készülnek. Az iszákos pörkölt csak egy a sok recept közül, de megéri elkészíteni, mert nagyon finom!
Forrás: kedvenc-receptek.hu
{adinserter 4}