Ki az, aki a majonézt otthon, házilag készíti és nem a boltban vásárolta? A kérdésre roppant egyszerű a válasz: az, aki már elkészítette és úgy találta, hogy sokkal frissebb, finomabb ízt alkotott, mint amit a bolti műanyag dobozban talál.
Friss tojássárgája és finom olívaolaj a mi majonéz receptünk titka. Íme a pofon egyszerű recept:
Majonéz házilag receptje
Hozzávalók
- 5 tojás sárgája,
- 6 dl olívaolaj,
- 2-3 kávéskanál citromlé,
- só, bors, ízlés szerint.
Majonéz elkészítése házilag
- A tojássárgákat egy keverőtálban elkeverjük kevés sóval és borssal.
- Miközben habverővel folyamatosan kevergetjük, lassan adagoljuk – csepegtessük – hozzá az olajat.
- Ha megfelelően krémesre kevertük, akkor adjunk hozzá citromlevet úgy, hogy folyamatosan kóstolgatjuk közben.
Egy tipp a majonéz felhasználásához
Azt talán mindenki tudja, hogy tejföl és mustár hozzáadásával a majonézből tartármártást készíthetünk. Nálunk kétszer annyi tejföl van a mártásban, mint amennyi majonéz, a mustár pedig annak erős ízétől függ. Keverés közben itt sem ússzuk meg a kóstolást.
Tipp: Ha kevés zselatint, vagy felolvasztott aszpikot teszünk a majonézünkbe, hideg halat, vagy más hideg húst vonhatunk be vele.