Szent Arnold sörivásra buzdította a népet

A sör és Szent Arnold szoros kötelékére Belgiumban számtalan példát találhatunk. A sörfőzés egyik “Mekkájában” nehéz lenne olyan sörfőzdét vagy sörözőt találni, ahol nincs valamelyik sarokban egy szobor Szent Arnoldról, a sör egyik védőszentjéről.

Belgium sörnagyhatalom, ez kétségtelen, talán nincs is a világon még egy ilyen hely, ahol ennyire becsben tartanák e nemes italt és ennyire változatosan készítenék el. A hagyományos sörfőzés eredete a középkorig nyúlik vissza, amikor belga trappista szerzetesek  szinte művészetté fejlesztették a sörfőzés tudományát.

Az ital népszerűségét a szörnyű pestisjárványoknak is köszönheti és ezen a ponton kerül képbe Arnold, akiből szentet avanzsált a sör.

A pestisjárványok idején ugyanis ő volt az, aki azt javasolta a népnek, hogy sört igyanak a sokakat megfertőző ivóvíz helyett. A középkor higiéniai viszonyait ismerve ez rendkívül bölcs tanács volt, mert a főzés és erjedés alatt a sörhöz használt vízben a kórokozók megsemmisültek. Emellett finom és bódító is volt az ital!

Kell-e ennél jobb orvosság?

A legenda szerint a népek megfogadták Arnold tanácsát, ami egy-kettőre véget vetett a pestis járványnak.

Szent Arnoldra, a sör egyik védőszentjére a sör napján, június 18-án emlékezünk.

forrás: wikipedia.org

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top