Szilvás gombóc hagyományos receptje

Szilvás gombóc hagyományos receptjeA szilvás gombóc az édes-főtt tészták közül a gyerekek kedvence. A recept a hagyományos elkészítési módot mutatja be, amihez friss gyümölcsöt, vagy akár szilvabefőttet, fagyasztott szilvát is használhatunk.

Vigyázat, ez nem olyan lesz, mint amit a mirelit hűtőből előkapunk!

Szilvás gombóc hozzávalói, elkészítése

Hozzávalók

TésztaSzilvás gombóc - mi így csináljuk

  • 1 kg krumpli,
  • 3 evőkanál hideg zsír,
  • 25 dkg liszt,
  • 1 tojás,
  • 1 teáskanál só,

Töltelék

  • 50 dkg szilva,
  • kockacukor.

Bunda

  • 5 evőkanál olaj,
  • 15 dkg zsemlemorzsa,
  • 10 dkg porcukor.

A szilvás gombóc elkészítése

  1. A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük.
  2. A zsírral, tojással, liszttel és a sóval összedolgozzuk, tésztává gyúrjuk, majd cipóvá formázzuk.
  3. Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságú tésztává nyújtjuk, és kb. 5 cm-es oldalú kockákra vágjuk.
  4. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, a mag helyett betesszük a kockacukrot. (Befőtthöz nyilván nem kell cukor, hisz az úgyis édes!)
  5. Összezárva a tészta kocka közepére tesszük.
  6. Tenyerünkön a tésztát gombóccá formázzuk, lehetőleg egyenletes vastagságban betakarva a szilvát.
  7. Vizet forralunk, melybe egy kevés sót teszünk.
  8. A forrásban lévő vízbe óvatosan belecsúsztatjuk a gombócokat.
  9. A megfőtt gombócokat leszűrjük és az időközben megpirított zsemlemorzsában meghempergetjük.
  10. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ugye hogy nem is olyan bonyolult? Ezt a receptet akár kezdő háziasszonyok is elkészíthetik, mert hosszabb volt leírni a szilvás gombóc receptjét, mint elkészíteni magát az ételt!

{adinserter 4}

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top