A szilvás gombóc az édes-főtt tészták közül a gyerekek kedvence. A recept a hagyományos elkészítési módot mutatja be, amihez friss gyümölcsöt, vagy akár szilvabefőttet, fagyasztott szilvát is használhatunk.
Vigyázat, ez nem olyan lesz, mint amit a mirelit hűtőből előkapunk!
Szilvás gombóc hozzávalói, elkészítése
Hozzávalók
Tészta
- 1 kg krumpli,
- 3 evőkanál hideg zsír,
- 25 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 1 teáskanál só,
Töltelék
- 50 dkg szilva,
- kockacukor.
Bunda
- 5 evőkanál olaj,
- 15 dkg zsemlemorzsa,
- 10 dkg porcukor.
A szilvás gombóc elkészítése
- A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, összetörjük.
- A zsírral, tojással, liszttel és a sóval összedolgozzuk, tésztává gyúrjuk, majd cipóvá formázzuk.
- Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságú tésztává nyújtjuk, és kb. 5 cm-es oldalú kockákra vágjuk.
- A szilvát megmossuk, kimagozzuk, a mag helyett betesszük a kockacukrot. (Befőtthöz nyilván nem kell cukor, hisz az úgyis édes!)
- Összezárva a tészta kocka közepére tesszük.
- Tenyerünkön a tésztát gombóccá formázzuk, lehetőleg egyenletes vastagságban betakarva a szilvát.
- Vizet forralunk, melybe egy kevés sót teszünk.
- A forrásban lévő vízbe óvatosan belecsúsztatjuk a gombócokat.
- A megfőtt gombócokat leszűrjük és az időközben megpirított zsemlemorzsában meghempergetjük.
- Porcukorral meghintve tálaljuk.
Ugye hogy nem is olyan bonyolult? Ezt a receptet akár kezdő háziasszonyok is elkészíthetik, mert hosszabb volt leírni a szilvás gombóc receptjét, mint elkészíteni magát az ételt!
{adinserter 4}