Fogzás miatt sír a baba

Korábban végig vettük, milyen okok miatt sír a baba, és az egyik lehetséges indok a fogzás volt. Amikor a fogak kibújnak, akkor az kellemetlen, fájdalmas érzés, amire a gyerek sírással reagál. Általában négy és nyolc hónapos gyermekeknél jelentkezhet a probléma, ekkor a fogíny vörösebbé válik, nyomásra érzékeny lesz és megduzzad.

Fogzás miatt sír a baba - mit tegyünk?

Az első fogak megjelenésének kellemetlenségei az egész családot megviselik, nem csak a babát. Először nem értjük miért sír folyamatosan, egybe folynak az éjszakák a nappalokkal, de a gyerek csak sír. Étvágytalan, az addig imádott cumit kiköpi, az ujjait viszont gyakran a szájába veszi. A szülők is idegesek – vajon mi lehet a probléma – és kialvatlanok. Aztán valahogy rájönnek: csemetéjüknek épp az első fogai jönnek elő!

Említsük meg, hogy vannak olyan gyerekek is, akiknél semmilyen problémával nem jár a fogzás…

Ha felismertük a problémát, azaz kiderült, hogy a fogzás miatt sír a baba, akkor ideje enyhíteni a gyerek fájdalmán és sokat segíthet a vigasztalás és a figyelem elterelő játék, foglalkozás.

Az előrelátó szülők még a fogzás kezdete előtt beszerzik azokat a gyógykészítményeket, melyekkel enyhíthető a baba fájdalma. Kaphatók erre a célra ecsetelők, zselék, fájdalomcsillapító cseppek.

A bababoltokban lehet kapni folyadékkal, vagy zselés anyaggal töltött rágókát. Ezt tegyük a hűtőszekrénybe – de ne a fagyasztóba!!! – és ha a fogzás miatt sír a baba, adjuk oda neki. A hideg rágóka elzsibbasztja a fogínyt és ezáltal a fájdalmat is csillapítja.

Mi van, ha teljesen felkészületlenül ér bennünket a fogzás? Az éjszaka közepén se gyógykészítményt, se rágókát nem tudunk vásárolni! Ilyenkor fogjunk egy kiskanalat és helyezzük el a hűtőszekrényben, majd a kanál domború részét tegyük a duzzadt fogínyre. Másik megoldás, ha jól összeszáradt, lehűtött kenyeret adunk a babának rágcsálni. Ekkor azonban figyelni kell arra, hogy amint a kenyér elpépesedik, azonnal vegyük el a babától! végső megoldásként a tiszta ujjunkkal is masszírozhatjuk a baba fogínyét.

Amire nagyon figyeljünk

A gyógykészítmények zsibbasztó hatása a nyállal a garatba juthat, melyet szintén elzsibbaszthat, így a nyál, vagy a táplálék akadálytalanul a légutakba juthat! Feltétlenül olvassuk el tehát a használati utasítást és aszerint alkalmazzuk a szert, illetőleg kérjük ki a gyerekorvos tanácsát!

Önnek mi vált be, mitől nyugodott meg a fogzás miatt síró gyermeke?

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top