Gyógyító természet – hibás öngyógyítás

A természet gyógyító ereje vitathatatlan, a modern orvoslás korában is akadnak olyanok, akik elsődlegesen természetes módon próbálkoznak meggyógyulni és csak végső esetben fordulnak a gyógyszerekhez. Tagadhatatlan, hogy sokakat segít gyógyuláshoz ősi megfigyeléseken alapuló természetes gyógykezelés. A cikkben ennek a hátterét kutatjuk és felhívjuk a figyelmet az öngyógyításkor elkövetett hibákra is. 

A természet ajándékai a fák, a virágok, füvek és ezek részei nagyon sok családban képezik a házi patika részét. A nagyszülők jól bevált teái, főzetei az unokák hasfájásán, megfázásán és egyéb nyavajáin is képesek segíteni. Számtalan tudományos expedíciót szerveznek napjainkban is a természetben élő népek közé, hogy kiismerjék gyógyítási módszereiket, az általuk alkalmazott gyógynövényeket. A természettel napi kapcsolatban lévő népeknél valóságos művészet a növényi kivonatokkal, főzetekkel való gyógyítás.

A gyógyteák, kivonatok egyéb természetes készítmények elsősorban megelőzésre használatosak, nem helyettesíthetik az orvosi ellátást, de megfelelően kiegészíthetik azt. A természetes készítmények használatakor is kérje ki háziorvosa, gyógyszerésze véleményét!

Magyarországon is nagy hagyománnyal rendelkezik a növényekkel való gyógyítás, ám annak háttere jelentősen változott. Régen tapasztalati  módon használtak egy-egy növényt a betegség gyógyítására, mert tudományos ismereteik nem voltak ugyan az embereknek, de tudták, hogy az adott betegségre korábban gyógyító hatással van az adott növény főzete. Nem tudták mi az a hársfa virágjában, ami elmulasztja a köhögést, csak egyszerűen hársfateát itattak a köhögő gyerekkel, mert nekik is az használt gyerekkorukban.

Csalán -  a természet szúrós gyógynövénye
A csalán közismert gyógyhatású növény

Mára a legtöbb növény hatóanyagát azonosították és  a gyógyszergyárak ezeket a hatóanyagokat sikerrel alkalmazzák készítményeikben. Azonban nem mindig a természet kincseiből, hanem gyakran szintetikus úton állítják elő a szükséges összetevőt.

Az egészséges életmód egyik alapkövetelménye, hogy lehetőleg a legkevesebb mesterséges anyagot vigyünk a szervezetünkbe. Ezért figyeljük az élelmiszerek összetételénél a tartósítószerek és egyéb kiegészítők (E betűs összetevők) arányára és ezért választjuk a gyógyszerek helyett a természet gyógyító erejét.

Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a természetes gyógymódokban is rejlenek veszélyek. Sokszor később fordul az ember orvoshoz mint kellene, másrészt hibát hibára halmoz az öngyógyítás során.

Az öngyógyításkor elkövetett hibák

Bár a természet gyógyító növényeinek használata többnyire biztonságos, az emberek időnként nem a megfelelő módon alkalmazzák őket a gyógykezelés során. Az első hiba, hogy az emberek saját magukat diagnosztizálják egy-egy betegség, vagy rosszullét esetén, holott ez az orvos dolga lenne! A második hiba, hogy a – sokszor téves – diagnózist pedig követi az önmaga gyógykezelése, ami átcsaphat félrekezelésbe, vagy ha véletlenül helyes is a diagnózis, elégtelen lesz a kezelés. A harmadik hiba, amikor a betegség az önkezelés ellenére sem múlik el, az orvosnak nem számolunk be az addig alkalmazott főzetekről, gyógynövényekről. A természet gyógyító növényeinek alkalmazásakor is felléphetnek mellékhatások, vagy hatóanyagaik a szervezetünkben reakcióba léphetnek az orvos által felírt gyógyszerrel!

A természet gyógyító ereje vitathatatlan, a modern orvoslás korában is akadnak olyanok, akik elsődlegesen természetes módon próbálkoznak meggyógyulni és csak végső esetben fordulnak orvoshoz, ritkán használnak gyógyszereket. Tegyék ezt megfontoltan!

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top