Stressz, idegeskedés, túlhajszoltság – ez lenne a karácsony?

Csak egy-két napot kell aludni és itt a karácsony. Az utolsó időszakban sok emberen nagy az otthoni nyomás és ebben az időszakban jelentkezik a szinte elviselhetetlen év végi hajrá a munkahelyen. Mit tegyünk, hogy könnyebben viseljük el az ünneppel járó stresszes helyzeteket?

Az ünnepek közeledte – habár várjuk a karácsonyt – sok embernek stresszes időszak. A munkahelyeken az év végi hajrá, otthon a tennivalók sokasága. Ilyenkor felerősödnek a lelki problémák, de nyomasztó lehet a magány is. Minden ötödik ember számára feszültséget jelent a decemberi ünnepi időszak, s ez nagyobb arányban érinti a nőket. A pihenés, az elcsendesedés, az egymásra figyelés háttérbe szorul, helyette az elrontott sütemény, a túlzott költekezés, az utolsó pillanatra hagyott vásárlás okoz stresszt.

Nagy Ágnes szakorvos, életmódszakértő a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: csak tudatosan lehet elérni, hogy a stressz ne telepedjen rá az ünnepi készülődésre. Nem kell feltétlenül mindenkinek tökéletesen megfelelni, karácsony alkalmából mindenkit kiszolgálni, egy kis időt a háziasszonyoknak, anyáknak is szánniuk kell magukra. A szakember arról is beszélt, hogy a stressz kezelésére nem feltétlenül gyógyszert javasol, hiszen az elfogyasztott ételek, italok, a mozgás, a tánc is oldja a stresszt.

Stressz, idegeskedés, túlhajszoltság - ez lenne a karácsony?

Kiemelte: a nőknek meg kell tanulniuk, hogy ne vállaljanak mindent magukra, a családban osszák fel a feladatokat. Az ünnepre történő készülődésben segítenek az illatok, az aromaolajok, de a zene is, amelyek áthangolják a szervezetet.

Forrás: Kossuth Rádió/hirado.hu

{adinserter 4}

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top