Túrós stolni receptje

A túrós stolni süteményt az ünnepek alatt a hagyományos karácsonyi bejgli, a gesztenyés kifli vagy gyümölcskenyér helyett választhatjuk a délutáni tea vagy kávé mellé. A stolni a németek Stollen (Christstollen) nevű süteménye, melyet mi túrós változatban adunk közre.

Finom túrós stolni, a karácsonyi sütemény.

Túrós stolni receptje

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 12 dkg cukor,
  • 20 dkg porcukor,
  • 25 dkg tehéntúró,
  • 2 tojás,
  • 12 dkg mandula,
  • 10 dkg cukrozott citromhéj,
  • 15 dkg mazsola,
  • 1 evőkanál rum,
  • 1 zacskó sütőpor,
  • 1 zacskó vaníliás cukor,
  • 1 csipetnyi só.

Túrós stolni elkészítése

  1. A mazsolát meleg vízben áztatjuk, közben a cukrozott citromhéjat apróra vágjuk.
  2. A margarin felét forgácsokra vágjuk.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral, közepébe mélyedést nyomkodunk, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot, és a vaníliás cukrot, majd kevés liszttel összegyúrjuk.
  4. Belekeverjük a tehéntúrót, a margarinforgácsokat, a csipet sót és rumot, végül belegyúrjuk a lecsöpögtetett mazsolát, a cukrozott citromhéjat és a mandulát.
  5. A tésztát 40 percig letakarva pihentetjük, majd lisztezett deszkán lappá gyúrjuk.
  6. A hosszanti oldalakat kb.:1 cm-re visszahajtjuk, majd a rövidebbeket 1/3 és 2/3 arányban a lapra hajtjuk.
  7. Cipót formálunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 200 fokon kb.: 70 percig sütjük.
  8. A maradék margarint felolvasztjuk, megkenjük vele a stolnit és meghintjük porcukorral. Ezt háromszor megismételjük.

Túrós stolni:

Egy finom túrós stolni karácsonyra?

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top