A főzéskor elkövetett leggyakoribb hibák

Konyhában elkövethető hibák - ne kövessük el!Túl fűszeres lett az étel, kimászik a tepsiből a sütemény tésztája, vagy összeragadt a rizs? Bizony előfordul, de egy kis odafigyeléssel ezek a főzéskor elkövetett hibák elkerülhetők. Vajon miért nem emlékszünk arra, hogy nagyanyáink elrontottak valamilyen ételt? Mert még akkor, kezdő háziasszony korukba rontották el, amikor mi még nem is éltünk, ergo a tapasztalat a konyhában is a legnagyobb segítségünk!

Túl fűszeres, vagy inkább íztelen az étel. Sóval, borssal, pirospaprikával bánjunk csínján, mert ezeket utólag egyszerűen lehet pótolni. De mi van akkor, ha a teli fűszertartó beleborul a levesbe? Sok mindent utólag nem tudunk tenni, ezért előzzük meg a bajt: csak annyi fűszert vigyünk az ételhez, amennyit bele is akarunk tenni.

[adinserterblock=”11″]Kimászik a sütemény a tepsiből. Ez akkor fordul elő, amikor a háziasszony attól tartva, hogy a túl nagy tepsiben lapos és száraz lesz a tészta, egy sokkal kisebbet választ a sütéshez. Az alacsony falú tepsiből könnyen kimászik ilyenkor a sütés közben megdagadó tészta. Gyakorlott háziasszonyok esetén ez csak ritkán fordul elő. A titok: gyakorlat teszi ebben az esetben is a mestert!

Benne marad a szárnyasban a belsőség. Sose hagyja benn a csirkébe, kacsába a belsőséget, mindig alaposan pucolja meg mielőtt a sütőbe kerül.

Dagadt és ragadós a rizs. Ennek egy oka lehet: vagy nem olvasta a tasakon lévő utasítást, vagy nem tartotta be, így túl sok vizet adott a rizshez.

Kelt tészta – miért nem kel? Erre egy hosszabb választ is írtunk már, most csak annyit: ha a recept azt írja, hogy szitáljuk át a lisztet felhasználás előtt, akkor ezt tegyük meg!

A hús külső rétege szinte elégett, a belseje pedig nyers. Van aki így szereti, akkor ezzel nincs is gond. Aki viszont jól átsütve szereti a húst, az arra ügyeljen, hogy ne végig magas hőfokon süsse, mert akkor nem fog teljesen átsülni. Korábbi adtunk hús sütési tippeket olvasóinknak.

Ezek a hibák természetesen kiragadott példák, számtalan módon szerencsétlenkedhetünk a konyhában. A lényeg, hogy ne keseredjünk el, ha valami nem sikerül! Kolumbusz sem első nekifutásra fedezte fel Amerikát.

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top