Savanyúság télire – egészséges és finom

Káposztával töltött paprikaSavanyúság télire a legtöbb háztartásban megtalálható. Káposztával töltött paprika, csalamádé, patisszon ecetben, cékla, uborkasaláta vagy másféle bizton található az éléskamrában vagy a hűtőszekrényben. De miért eszünk savanyúságot és valóban egészséges-e a savanyúság, vagy csak egyszerűen finom.

Sokan azt gondolják azért jó a savanyúság fogyasztása, mert a felhasznált növények tele vannak vitaminnal. Ez az elgondolás azonban téves, mert a télire eltett savanyúság a különféle hőkezelési eljárások és a tartós tárolás következtében elveszítik vitamin tartalmuk jelentős részét.

Miért fogyasztunk mégis savanyúságot?

Mert egészséges! Csak nem elsősorban a vitamin tartalma, hanem a savanyú íz miatt, ami megnöveli a szájban a nyáltermelést. Ez megkönnyíti a rágást és a nyálban lévő enzimek már a szájban bontani kezdik az ételt és a télire elrakott savanyúság sav- és fűszer tartalma a gyomor működést is hatékonyan segíti.

Képünkön a Brassói aprópecsenye – mellette ott a káposztával töltött paprika savanyúságunk:

Brassói aprópecsenye - mellette ott a káposztával töltött paprika savanyúságunk

Az íze miatt fogyasztjuk

A másik fontos érv a savanyúságok fogyasztása mellett az ízük. Nem mintha egy rántott szelet, egy pörkölt, vagy egy brassói aprópecsenye önmagában ne lenne jó ízű,  ám egy jól megválasztott savanyúság sokat dobhat a főétel ízén.

Ha még nem rakta el a megfelelő savanyúság mennyiséget télire, akkor jó lesz sietni! Lassan a finom vasárnapi húsételekhez a háziasszonyok kezdik megbontani az idén elrakott savanyúságokat…

 

Ha tetszik, jelezd nekünk:

Vélemény, hozzászólás?

Scroll to top